Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Toimitusjohtajalta: Tekoälyn käyttö on vielä harvojen harrastus

Tekoäly ja sen aiheuttama työelämän mullistuminen ovat ainakin viimeisen vuoden aikana olleet keskusteluissa pinnalla sekä Suomessa että maailmalla. Tekoälyn pelätään vievän työt. Tai tekoälyosaajat vievät työt niiltä, jotka eivät pysy kyydissä. Teknologiauskovaiset puolestaan luottavat tekoälyn ratkaisevan kaikki ongelmamme, kirjoittaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Kysyimme maaliskuussa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksiltä, onko tekoäly todellisuudessa jo käytössä yrityksissä. Kyselyyn saatiin yli 300 vastausta.

Vasta noin puolet vastaajayrityksistä käyttää tekoälyä. Vastaukset tuntuvat muutenkin puolittuvan: puolet kokee, että yrityksessä ei ole riittävästi osaamista tekoälyn hyödyntämiseen, puolet vastaajista aikoo kouluttaa henkilöstöään ja puolet tekoälyä käyttävistä vastaajista arvioi, että tekoälyä hyödyntää enintään viidennes henkilöstöstä. Tekoälyn käyttö näyttää olevan vielä harvojen harrastus.

Tekoälyä käytetään tässä vaiheessa erityisesti mainontaan ja markkinointiin (65 %) sekä tiedonkäsittelyyn ja raportointiin (59 %, esimerkiksi taloushallinto) liittyvissä tehtävissä.

Peräti reilut neljä viidestä (84 %) vastaajasta arvioi tekoälyn vaikuttavan yrityksen työtehtäviin seuraavien 1–3 vuoden aikana, merkittävissä määrin työtehtävien arvioi muuttuvan 16 prosenttia vastaajista. Sitkeää vastarintaakin löytyy: 16 prosenttia arvelee, ettei tekoäly vaikuta työtehtäviin mitenkään.

Murros on jo meneillään, ja joitain viitteitä siitä saattaa olla jo näkyvissä. Kun tarkastellaan uusien avoimien työpaikkojen määrää toimialakohtaisesti, pudotus vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä oli informaatio- ja viestintäalalla toimialoista suurin (-61 %) kahden vuoden takaisesta vertailuajankohdasta. Toki alalla näkyy taloudellisen toimeliaisuuden vaimeus, mutta tekoälydisruptiolla lienee oma vaikutuksensa.

On vaikeaa uskoa, että lähivuosina mikään ala täysin välttäisi tekoälyn kosketuksen. Jos siltä tuntuu, jotain oleellista on saattanut jäänyt huomaamatta. Joku toimialallasi osaa ehkä jo hyödyntää tekoälyä esimerkiksi markkinoinnissaan ja raportoinnissaan ja saa siitä kilpailuetua.

Helsingin seudun kauppakamarin selvitys saattaa tuntua huojentavalta: suurin osa kilpailijayrityksistäkin on todennäköisesti vielä puolimatkalla tekoälyn haltuunotossa. Viivyttelyyn ei ole kuitenkaan varaa. Muuten voi käydä niin, että kilpailijat pääsevät perille, kun oma yritys on vielä lähtötelineissä.

Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
X (twitter): Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen

Lue myös

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Business Espoon Elinkeinofoorumissa patisteltiin tekoälypolulle

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja Nokia-taustainen teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä....

Osaajapula jatkuu – yritysten tekoälyosaamisessa myös vajetta

Rekrytointitarpeet ovat Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä useammin kasvussa kuin laskussa. Rekrytointitarpeet ovat vähentyneet vuoteen 2023 verrattuna....