Artikkelikuva

Työllisten määrä jatkaa kasvuaan Helsingin seudulla

Helsingin seudun tuotannon kasvu jatkui kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa. Myös seudun työllisten ja työpaikkojen määrät kasvoivat vuoden takaisesta.

Helsingin seudun tuotanto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaksi prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kasvu kuitenkin hidastui hieman ja jäi jälkeen koko maan kasvusta, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 2/2018 julkaisusta.

Tuotanto on seudulla nyt noin 11 % korkeampaa kuin se oli vuonna 2013. Koko maassa kasvua on samaan aikaan ollut reilut viitisen prosenttia.

– Liiketoiminnan kehitys pysyi vahvana lähes kaikilla aloilla. Erityisen vahvaa se oli rakennusalalla sekä useimmilla seudun palvelualoilla. Reaalista kasvua kuitenkin heikentää samanaikainen hintojen nousu, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki.

Työllisyys on kasvanut seudulla koko vuosikymmenen ajan. Työllisten määrä oli viime vuonna 4 % korkeammalla kuin viime vuosikymmenen huippuvuonna 2008. Koko maassa oltiin viime vuonna edelleen kuitenkin 2 % alle vuoden 2008 tason.

– Seudun vahva työllisyyden kasvu on heijastunut erityisesti viime vuosina työtuntien poikkeuksellisenkin jyrkkään kasvuun, Rauhamäki toteaa.

Työllisyyden vuosikasvu oli seudulla keskimäärin 1,4 % ja työtuntien 2,5 % vuosina 2016 ja 2017. Työllisyyden kasvu ei kuitenkaan ole heijastunut työllisyysasteen vastaavaksi nousuksi. Tämä johtuu siitä, että seudun työikäisten määrä on kasvanut lähes samaa tahtia kuin työllisten määrä.

– Helsingin seudulla niin työllisyys, työvoimapula kuin työttömyyskin lisääntyivät vuosina 2016 ja 2017. Tämä kielii omalta osaltaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta, Rauhamäki muistuttaa.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Helsingin seudun erityistarpeet ansaitsevat huomion hallitusohjelmassa

Helsingin seudulla sekä mahdollisuudet että monet haasteet ovat moninkertaiset. Helsingin seudun...

Lausunto: Valtion väyläverkoston investointiohjelma vuosille 2024-2031

Kauppakamari on antanut lausunnon Väylävirastolle valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2024-2031.