Uuttamaata ei saa jakaa tulevassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa

Uuttamaata on käsiteltävä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa yhtenä kokonaisuutena. Jos pääkaupunkiseudulle tai Helsingin alueelle tehdään erillisratkaisu, jakaa se Uudenmaan keinotekoisesti kahtia ja tuplaa hallintokustannukset, katsoo Helsingin seudun kauppakamari.

Antti Rinteen hallituksen ohjelman mukaan se selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Erillisratkaisu toisi myös Uudenmaan sisälle palvelujen järjestämiseen erilaisia käytäntöjä ja aikatauluja, jotka hankaloittaisivat yritysten ja kolmannen sektorin osallistumista palvelujen tuottamiseen, toteaa johtaja Marko Silen Helsingin seudun kauppakamarista.

Yritysten ja kolmannen sektorin sujuva osallistuminen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen on välttämätöntä palvelujen turvaamiseksi.

Perusterveydenhuollosta tuotetaan yksityisillä lääkäriasemilla jo 54 % markkinoista ja julkisella 46 %. Jos mukaan ei lasketa vuodeosastohoitoa, nousee yksityisen toiminnan osuus perusterveydenhuollossa 62 %:iin. Suun terveydenhuollosta yksityisen sektorin osuus on vieläkin suurempi: 65 %.

Luvut perustuvat Helsingin seudun kauppakamarin selvitykseen Uudenmaan terveydenhuoltomarkkinasta.

– Uudellamaalla, jossa asukkaita on 1,6 miljoonaa, olisi myös kokonsa ja alueen monipuolisen yritysrakenteen ansiosta mahdollisuus toimia koko maan sote-kehityksen moottorina uusien, erityisesti digitaalisten sote-palvelujen kehittämisessä, jatkaa Silen.


Lue myös:

Yksityinen sektori tuottaa jo yli puolet Uudenmaan perusterveydenhuollosta

Yksityinen sektori tuottaa jo yli puolet Uudenmaan perusterveydenhuollosta

Lue myös:
Edellinen artikkeli Ammatillisen koulutuksen lisäresurssit suunnattava työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseen Seuraava artikkeli AHK-verkosto on portti suomalaisyritysten kansainvälistymiselle