Artikkelikuva

Vientioppia ja uusia ideoita aamukahveilla

Tuntuuko joskus siltä, etteivät oman alan ammattilaisseminaarit tai yksittäiset koulutuspäivät anna riittävästi eväitä johtamiseen ja esimiestyöhön? Yksi toimivaksi todettu kehittymisväylä on Kauppakamarin mentorointiohjelma, joka tarjoaa eväitä molemmille osapuolille.

Mitä yhteistä voisi olla pilvipohjaisia hankinta- ja sopimushallintajärjestelmiä toimittavalla ohjelmistoyrityksellä ja kansainvälisesti tunnetulla muoti- ja designtalolla? Paljonkin, jos asiaa kysyy Cloudian myyntijohtaja Ilona Ylinampalta ja IvanaHelsingin perustaja-osakas Pirjo Suhoselta.

Kaksikko on tavannut kuluvan kevään ajan säännöllisesti helsinkiläiskahvilassa yhteisen aamupalan merkeissä. Treffien taustalla on Kauppakamarin mentorointiohjelma, jossa kokeneemmat liike-elämän ammattilaiset antavat vinkkejä ja jakavat osaamistaan urapolullaan ylöspäin tähyäville talenteille.

Cloudiassa vuodesta 2015 työskennellyt ja pari vuotta sitten myyntijohtajan pestiin tarttunut Ylinampa lähti hakemaan mentoroinnista lisäoppia etenkin kansainvälistymisen ja brändinrakentamisen kiemuroihin.

Ripeästi kasvavalla ohjelmistoyrityksellä on Suomen ohella toimisto muun muassa Dubaissa ja kasvua haetaan entistä vahvemmin globaaleilta markkinoilta. Ylinampan vastuulla onkin nykyisellään koko EMEA-alue.

Vientioppia ja uusia ideoita aamukahveilla

IvanaHelsingin perustaja-osakas Pirjo Suhonen.

Vientioppia ja uusia ideoita aamukahveilla 1

Cloudian myyntijohtaja Ilona Ylinampa.

– Työasioita tulee totta kai pyöriteltyä sekä töissä että kotona. Tällainen käytännönläheinen ja ulkopuolelta tuleva asiantuntijatuki on kuitenkin todella iso apu. Eikä Pirjolta saa suinkaan valmiita vastauksia, vaan lähinnä kotiläksyjä, jotka on ratkaistava omin päin, Ylinampa naurahtaa.

 

 

Uutta oppia myös mentorille

Vientimarkkinoilla monet mutkat kokenut Pirjo Suhonen puolestaan vakuuttaa, että kuvio toimii myös toisinpäin. Vaikka kyse on mentoroitavan hienovaraisesta ohjauksesta haluttuun suuntaan, pureskellaan annettuja kotitehtäviä aina yhdessä.

– Olemme hyvin erilaisilta toimialoilta, joten tässä oppii mentorikin joka tapaamisella jotain uutta. Samalla saa tuoreita näkemyksiä omien rinnalle, Suhonen vakuuttaa.

Kaksikolla on ollut puolentoista tunnin tapaamisia kerran tai kaksi kuukaudessa, mutta yhteyttä on pidetty myös niiden välillä sekä puhelimitse että sähköposteilla. Ideana on, että viesti kulkee aina, kun toinen kaipaa tukea tai neuvoja.

Haastatteluhetkellä maaliskuun lopulla kalenteriin merkattiin vielä pari tapaamista ennen kesää ja teiden erkaantumista.

– Keskinäiset kemiat ovat synkanneet alusta asti niin hyvin, että yhteydenpito jatkuu varmasti jollain tapaa myös tämän mentorisession jälkeen. Meneekö siihen kuukausi, vuosi vaiko enemmän, sitä ei vielä tiedä. Läheisiä kollegoita ollaan joka tapauksessa, mentori ja mentoroitava vakuuttavat.

Keskinäiset kemiat kaiken pohjana

Mitä sitten vinkiksi niille, jotka vielä miettivät vastaavaan ohjelmaan osallistumista?

Ylinampan perusevästyksenä on avoimuus ja ahkeruus. Myös keskinäisten kemioiden on toimittava, sillä keskusteluissa mennään parhaimmillaan niin sanotusti ”iholle.”

Kritiikkiäkin on kestettävä, sillä omia näkemyksiään joutuu tarkastamaan matkan varrella moneen otteeseen. Mentorin antamiin tehtäviin pitää paneutua tosissaan ja niille on varattava riittävästi aikaa. Kaksikko päätyi aamiaistapaamisiin, sillä kiireisten työpäivien jälkeen ei välttämättä riitä enää virtaa mentori-istuintoihin.

– Itse olen saanut tästä todella paljon tukea ja vinkkejä myös esimiestyöhöni ja ihmisten johtamiseen. Säännöllisten tapaamisten saldo on yksittäisiin asiantuntijaseminaareihin nähden huomattavasti parempi, sillä saadut opit ja ideat eivät unohdu kun haasteet on ratkottava itse, Ylinampa listailee.

Myös Suhonen korostaa avoimuutta ja keskinäisten kemioiden toimivuutta. Mentorilla ei saa myöskään olla liian opettajamainen ote mentoroitavaansa.

– Tässä roolissa ei pidä antaa valmiita vastauksia ja toimintaohjeita, vaan asettaa lähinnä kysymyksiä. Samalla on oltava valmis kuuntelemaan ja hyväksymään ratkaisuja, joita itse ei ole tullut edes ajatelleeksi, hän tähdentää.

Uusiin saappaisiin Kauppakamarin mentorointiohjelman kautta

Kauppakamamarin mentorointiohjelma on varteenotettava vaihtoehto, kun edessä on hyppy uusiin ja aiempaa suurempiin saappaisiin sekä tehtäviin, joissa pitää kehittää myös omaa esimies- ja johtamisosaamista. Kokeneesta mentorista on apua myös silloin, kun yrityksen kasvu- tai kulttuurinmuutosohjelmaa pitää viedä konkretiaksi tai johtoryhmätyöskentelyyn kaivataan uutta ryhtiä ja tavoitteellisuutta.

Kauppakamarin mentoriverkostossa on kattava kirjo eri toimialojen kokeneita ammattilaisia, joista kauppakamarin asiantuntijat seulovat sopivimmat vaihtoehdot.

Lisätietoja mentorointiohjelmasta antaa Helsingin seudun kauppakamarin palveluliiketoiminnan
tuottaja Ulla Rossi, puh. 040 5217620, ulla.rossi@helsinki.chamber.fi

Lue myös

Ydinkeskustan kehittämisen opiskelijakilpailu ratkesi – voittajatyö on kunnianhimoinen kokonaisuus, mutta logistiikka jäi vaille huomiota 

Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt. Kilpailuun osallistui 23 opiskelijoista koostunutta...

Ruotsalaisten peliyritysten vierailu Helsinkiin yhdisti tekijät ja visionäärit

Monelle peliyrittäjälle matka oli ensimmäinen tutustuminen Helsinkiin ja Suomeen. Mikä kiinnosti lähtemään mukaan? – Haluamme...

Toimitusjohtajalta: Miten Helsingin ydinkeskustaa pitäisi elävöittää?

Ydinkeskustassa oleskellaan lähtökohtaisesti neljästä syystä: töissä, viettämässä vapaa-aikaa, matkailijana tai asukkaana. Helsingin keskusta on Suomen...