Riikka Vataja on johtava asiantuntija (osaaminen ja työelämä) Helsingin seudun kauppakamarissa

Valonpilkahduksia Helsingin seudun yritysten rekrytointitarpeissa

Rekrytointitarpeet ovat Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä useammin kasvussa kuin laskussa. Tarpeet ovat vähentyneet vuoteen 2023 verrattuna, mutta kasvaneet kevään 2024 jälkeen, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksille tehdystä kyselystä. Jopa 41 prosenttia vastaajayrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. 
  • Rekrytointitarpeet ovat Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä useammin kasvussa kuin laskussa. Rekrytointitarpeet ovat vähentyneet vuoteen 2023 verrattuna, mutta kasvaneet kevään 2024 jälkeen.
  • Seuraavan puolen vuoden aikana rekrytointitarve kasvaa yli kolmanneksella vastaajista. 11 prosenttia kertoo rekrytointitarpeen vähenevän, 50 prosenttia uskoo tarpeen pysyvän nykytasolla. 
  • Yli puolet (61 %) vastaajista arvioi rekrytointitarpeen kasvavan 2–3 vuoden aikajänteellä. Kahdeksan prosenttia uskoo rekrytointitarpeen vähenevän tällä aikajänteellä. 
  • 41 prosenttia vastaajista kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Keväällä lukema oli vielä 38 prosenttia, joten hienoista kasvua osaajien kysynnässä Helsingin seudun yrityksissä on nähtävissä.
  • Kolmannes vastaajista kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksen kasvua tai liiketoiminnan kehittämistä vähintään jonkin verran. 
  • Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi 227 yritystä. Kysely tehtiin aikavälillä 27.8.–3.9.2024. Vastaajista 92 prosenttia on pieniä tai keskisuuria yrityksiä.
Yritysten rekrytointi- ja osaamistarpeet Helsingin seudulla

Riikka Vatajan ja Olli Ojan selvitys Yritysten rekrytointi- ja osaamistarpeet Helsingin seudulla syksyllä 2024.

Lue myös

Lausunto: Luonnos valtion väyläverkoston investointiohjelmaksi vuosille 2025–2032

Väylävirasto on pyytänyt Helsingin seudun kauppakamarin lausuntoa luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025–2032.

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...