Artikkelikuva

Viikon kysymys: tuotteiden käyttöohjeiden kieli

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Millä kielillä tuotteiden käyttöohjeet pitää laatia?

Vastaus

Valmistajalla, maahantuojalla tai jakelijalla on vastuu siitä, että tuote on laillisesti markkinoilla. Käyttöohjeiden kielistä ei yleensä säädetä direktiivitasolla, mutta Suomen lainsäädäntö edellyttää, että käyttö- huolto, ja hoito-ohjeet ovat suomeksi ja ruotsiksi. Ohjeiden tulee olla helposti saatavilla ja niissä on oltava turvallista käyttöä koskevat merkinnät.

Maahantuojan ja myyjän tulee tarkistaa, että ohjeet ja turvallisuustiedot ovat tuotteen mukana vaadituilla kielillä. Jos valmistaja ei ole huolehtinut suomen- ja ruotsinkielisestä käyttöohjeesta, käyttöohjeen kääntäminen on maahantuojan tai viimekädessä myyjän vastuulla.

Käyttöohjeet ja turvallisuustiedot voivat olla tuotteessa, tuotepakkauksessa tai tuotteen mukana tai tiedot voi antaa yleisesti tunnetuilla ohje- ja varoitusmerkinnöillä.

Tuotteiden ohje- ja merkintävaatimukset vaihtelevat tuoteryhmittäin, ja ne tulee tarkistaa erikseen.

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Helsingin yliopisto avaa ulkomaalaisille opiskelijoille ovia työelämään

Helsingin yliopiston harjoitteluohjelma helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden pääsyä suomalaiseen työelämään. Myös yrityksiin he voivat tuoda uutta näkemystä ja tuoreita ajatuksia.

Viikon kysymys: Sovittu loman ajankohta

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...