Energiakriisi vauhdittaa vihreää siirtymää. Aurinkopaneelit ja sininen taivas.

Energiakriisi vauhdittaa vihreää siirtymää ja tuo kasvumahdollisuuksia

Energiakriisin on pelätty hidastavan vihreää siirtymää ja siirtävän globaalit ilmastotavoitteet pitkälle tulevaisuuteen. Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa kuitenkin ennusteltiin päinvastaista kehitystä, mikä on hyvä uutinen myös suomalaisyrityksille.

Vihreään siirtymään kannustavat nyt kaikki, mutta miten temppu tehdään keskellä Ukrainan sotaa ja energiakriisiä?

Tähän teemaan pureuduttiin lokakuun lopussa järjestetyssä Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa, joka houkutti Kalevankadun kokoustilaan kuulijoita myös paikan päälle.

Asiantuntijoiden keskeisenä viestinä oli se, että koko Eurooppa ravistelevassa energiakriisissä otetaan ilmastotavoitteiden osalta hetkellisesti takapakkia, mutta sen jälkeen entistä pidempiä kehitysloikkia eteenpäin.

Kansanedustajan ja ilmastotutkijan Atte Harjanteen (vihr.) mukaan energiakriisi tulee lopulta vauhdittamaan vihreää siirtymää ja Suomi on voittajajoukoissa. Samalla päästöt ja luontokato on kuitenkin saatava aisoihin, mikäli kasvu halutaan kestävälle pohjalle.

– Globaalisti se tarkoittaa panostuksia päästöttömään energiantuotantoon eli aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoimaan. Noin 80 prosenttia energiantuotannosta perustuu edelleen fossiilisiin energianlähteisiin, Harjanne muistutti.

Osaajista on jo pulaa

Pullonkauloja löytyy paitsi vanhentuneesta lainsäädännöstä myös resursseista. Korvaavan energiainfran rakentaminen vaatii isoja investointeja, mutta myös osaamista ja tekijöitä.

– Tällä hetkellä uudelle vihreämmälle teknologialle ei ole riittävästi tekijöitä ja tuotantoa. Komponentti- ja toimitusvaikeuksista sekä asentajapulasta kärsivät niin laitostoimittajat kuin lämpöpumppuaan odottavat kotitaloudet, Harjanne totesi.

Suomelle ja suomalaisyrityksille vihreä siirtymä tarjoaa hänen mukaansa paljon mahdollisuuksia. Esimerkkinä hän mainitsi pienydinvoimalat, jotka tarjoaisivat etenkin itäiselle Euroopalle väylän irtaantua kivihiilestä sähkön ja lämmöntuotannossa.

– Suomesta löytyy tämä alan osaamista ja olen varma, että kaupallisia sovelluksia nähdään vielä tällä vuosikymmenellä, Harjanne ennusti.

Energia-alasta tehtävä houkuttavampi

Vihreän siirtymän vahvistuvaan myötätuuleen uskoi myös Energiateollisuus ry:n ydin- ja tuulivoiman asiantuntija Anniina Alasaari.

Asumisen, teollisuuden ja liikenteen päästöjä on pudotettava kiihtyvällä vauhdilla ja se edellyttää päästötöntä energiantuotantoa. Päästötöntä sähköä tarvitaan tulevina vuosina myös vedyn valmistukseen elektrolyysin avulla.

– Meillä Suomessa on moniin Euroopan maihin nähden hyvä lähtötilanne, sillä lähes 90 prosenttia omasta tuotannostamme on ilmastoneutraalia. Myös kaukolämmön päästöt vähenevät meillä jatkuvasti, Alasaari muistutti.

Varsinkin tuulivoimakapasiteetti lisääntyy nyt vauhdikkaasti. Ensi vuoden alussa sitä on jo yli 5 000 megawattia ja lähivuosina vielä tuplasti enemmän.

Pullonkaulojakin toki löytyy. Niistä keskeisimmät liittyvät meillä Suomessa hitaisiin lupakäytäntöihin ja osaajapulaan.

– Tuulivoima-asentajista on jo nyt huutava pula. Koko toimiala on saatava nuorille nykyistä houkuttelevammaksi, Alasaari totesi.

Harjanteen tavoin hän uskoi, että paikalliset pienreaktorit ovat tulevina vuosina yksi osa kokonaisratkaisua. Siitä kertoo myös energiayhtiöiden kasvava kiinnostus niitä kohtaan.

– Energiaomavaraisuuden vahvistaminen tarjoaa monia kasvumahdollisuuksia, sillä uudet tuotantolaitokset tarjoavat töitä paitsi sähköalan ammattilaisille myös muun muassa maanrakentajille ja infraosaajille, Alasaari muistutti.

Pariisin tavoitteista sittenkin totta

Myös Keskuskauppakamarin ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen ennusti, että Ukrainan sodan tuoma takapakki vihreään siirtymään on vain väliaikainen. Kivihiilellä paikataan nyt akuuttia tilannetta, mutta sen jälkeen otetaan taas askeleita eteenpäin.

– Vihreä siirtymä on lopulta se paras lääke, jolla Eurooppa repii itsensä irti fossiilisesta energiasta ja samalla energiakriisistä, hän totesi.

Lyhyellä aikavälillä kallis energia koettelee niin kuluttajia kuin yrityksiä, ja tulevat pari vuotta ovat etenkin Keski-Euroopassa vaikeita. Viime kuukaudet ovat kuitenkin osoittaneet, että muutos on aidosti mahdollinen. Energiaa käytetään selvästi aiempaa säästeliäämmin ja samalla kasvaa paine investoida omaan ja puhtaaseen energiantuotantoon.

– Päästöt näyttävät saavuttavan lakipisteensä vuonna 2025 ja olemme sittenkin pääsemässä Pariisin ilmastosopimuksen rajoihin. Se tuntui vielä pari vuotta sitten liki mahdottomalta, Säkkinen totesi.

Kiinalla yhä keskeinen rooli

Webinaarissa kuultiin myös Mingle Advisors-konsulttitoimistoa Shanghain kupeessa pitävän Lauri Tammen ajantasaiset terveiset Kiinan nykymenosta, jota varjostavat entistä tiukemman geopoliittiset jännitteet, puolueen ja etenkin presidentin yksinvalta, talouden alamäki ja tiukat koronarajoitukset.

Vaikka Kiina on menossa autoritaarisempaan suuntaan, se on jatkossakin yksi vihreän siirtymän avainpeluri ja tärkeä yhteistyökumppani. Esimerkiksi aurinkopaneelien valmistuksessa sen globaali osuus on 80 prosenttia.

– Kiinassa kannattaa nyt huomioida maa- ja vastuullisuusriskit sekä erilaiset tuonti- ja vientirajoitteet entistä tarkemmin. Nykytilanteessa tavarat voi saada nopeammin ja varmemmin amsterdamilaiselta tukkurilta, Tammi totesi.

Consti Talotekniikan myyntijohtaja Marko Rouvinen vei omassa esityksessään vihreää siirtymää lähemmäksi tavallisen kiinteistönomistajan arkea. Yhtiön tänä syksynä lanseeraaman Optimi-järjestelmän ja maalämmön avulla kaupunkialueella olevan kiinteistön energiankulutus on mahdollista pudottaa jopa puoleen. CO2-päästöissä pudotus voi olla jopa 70 prosenttia.


Tilaisuus kuuluu Helsingin seudun kauppakamarin Kestävä kasvu-webinaarisarjaan.

Seuraavat tilaisuudet ovat torstaina 3.11. ja tiistaina 22.11.


Helsingin seudun kauppakamarissa verkostoidutaan

Tapahtumat ovat avoimia jäsentemme lisäksi kaikille kauppakamarin toiminnasta kiinnostuneille. Pääset katsomaan Energiakriisi vauhdittaa vihreää siirtymää ja tuo kasvumahdollisuuksia 28.10.2022 -tilaisuuden tallenteen alla olevasta Jäsentapahtumat -linkistä.

Tallenteet tilaisuuksista ovat päivämääräjärjestyksessä.

Lue myös

Rahoitusta tarjolla kestävän kehityksen innovaatioille

”Tulevaisuuden murroksessa pärjäävät vain sellaiset yritykset, jotka ovat kyvykkäistä innovoimaan ja muuttamaan liiketoimintamallinsa kestävän kehityksen mukaisiksi. Tähän...

Neuvontapalvelut: Nefco vauhdittaa vihreää siirtymää tarjoamalla kasvurahoitusta pk-yrityksille

Vihreän siirtymän investointi- ja rahoitusvaje Suomessa on vähintään yli 100 miljardia...

Kestävän kasvun tietoiskut -sarja

Helsingin seudun kauppakamari ja Enterprise Europe Network on järjestänyt tietoiskuja loka-marraskuun aikana jo kolme webinaarien muodossa ja joulukuun 16. päivä on luvassa sarjalle jatkoa.