Artikkelikuva

Espoossa Syystreffeillä tarjottiin apua kasvuun ja kansainvälistymiseen

Mistä apua ja neuvoja, jos yritys pohtii vientikaupan aloittamista, pähkii IP-oikeuksien parissa tai haluaisi riveihinsä osaajavahvistusta ulkomailta? Tietysti paikallisesta kauppakamarista, kuului yleisohje Otaniemessä syyskuun lopussa järjestetyillä Business Espoon Syystreffeillä.

Osaavan työvoiman löytäminen, oma kansainvälistyminen ja immateriaalioikeudet ovat nyt entistä useamman yrityksen agendalla. Tämä näkyi selvästi myös A-Gridin seminaarisalissa Espoon Otaniemessä, jossa Business Espoon järjestämä teema- ja verkottumisiltapäivä veti paikalle toistasataa yritystä ja yrittäjää.

Syystreffien ensimmäiset aplodit sai kuitenkin Espoon kaupunki, joka oli muutamaa tuntia aiemmin saanut tiedon nousustaan Euroopan kuuden innovatiivisimman kaupungin joukkoon.

European Capital of Innovation Award (iCapital)-kisan takana on Euroopan komissio.

Espoo oli ensimmäinen palkinnoille yltänyt suomalaiskaupunki. Elinkeinopäällikkö Harri Paanasen mukaan 100 000 euron palkintosumma käytetään tekoälyhankkeisiin.

Pk-seutu tarvitsee maahanmuuttoa

Iltapäivän pääpaino oli alueen yritysten kasvuhaasteissa, joista osaava työvoima on yksi polttavimmista.

Espoossa Syystreffeillä tarjottiin apua kasvuun ja kansainvälistymiseenSiihen on pureuduttu pintaa syvemmältä myös Helsingin seudun kauppakamarissa ja etenkin sen yhteydessä toimivassa Ennakointikamarissa. Projektipäällikkö Tuula Pyykön kyseisen yhteistyöverkoston tehtävänä on ennakoida ja kartoittaa yritysten tulevia osaajatarpeita ja rakentaa niihin ratkaisuja yhdessä koulutusta tarjoavien tahojen kanssa.

Tuoreen selvityksen mukaan pääkaupunkiseutu ja Keski-Uusimaa ovat vahvan muuttoliikkeen ja ikärakenteensa ansiosta muuta Suomea suotuisammassa asemassa. Haasteita on silti riittämiin, joista yksi on nurkan takana väijyvä työvoimapula.

– Viidentoista vuoden kuluttua noin neljäsosa nykyisestä työvoimasta on eläkkeellä. Tuo aukko voidaan paikata vain maahanmuutolla, Pyykkö totesi.

Koulutus takaa työllistymisen

Myös koulutuksen ja osaamisen merkitys korostuu entisestään.

– Työpaikan löytäminen ilman tutkintoa on jo nyt vaikeaa ja jatkossa entistä vaikeampaa, Pyykkö painotti.

Työvoiman kysynnän valossa pääkaupunkiseudun kasvu pohjautuu tulevina vuosia pitkälti palveluihin ja erilaisiin asiantuntijatehtäviin.

– Selvityksemme mukaan vahvimpia kasvualoja ovat informaatioteknologia ja viestintä, erilaiset tietotekniikan ja rahoituksen asiantuntijatehtävät sekä sosiaali- ja terveydenhuolto, Pyykkö listaili.

Talent Boostista yhden luukun kansainvälistymispalvelua

Osaajapulaan oli A-Gridissä tarjolla myös pientä lievitystä ja vinkkejä siitä, miten edetä, mikäli mielii yritykseensä osaajia Suomen rajojen ulkopuolelta.

Yhtenä rohtona esittäytyi pk-seudun kaupunkien, kauppakamarin, yliopistojen ja oppilaitosten yhteinen Talent Boost-ohjelma, jonka tavoitteet ovat sen vetäjiin kuuluvan Marina Ponomarevan mukaan hyvin selkeät.

Espoossa Syystreffeillä tarjottiin apua kasvuun ja kansainvälistymiseen 2– Autamme yrityksiä rekrytoimaan tarvitsemiaan osaajia ulkomailta. Samalla edistämme yritysten omaa sisäistä kansainvälistymistä, johon ulkomaisten työntekijöiden palkkaaminen on usein ensimmäinen askel. Lisäksi haluamme esitellä Suomea houkuttelevana ja turvallisena paikkana paitsi ulkomaisille osaajille myös startup-yrittäjille, Ponomareva tiivisti.

Hänen mukaansa ulkomaisen työvoiman rekrytointi kiinnostaa yhä enemmän, sillä kotimaassa osaajat ovat monella alalla vähissä. Pienelle yritykselle prosessi voi kuitenkin olla työläs ja aikaa vievä. Tätä varten muun muassa keskeisiä neuvonta- sekä viranomais- ja lupapalveluja on koottu International House of Helsinkiin (IHH).

Tavoitteena on tarjota yrityksille one stop shop-palvelu, jossa kaikki hoituu yhden luukun periaatteella, Ponomareva opasti.

IPR Helpdesk auttaa eteenpäin

Vastaavaa yhden luukun palvelua on kauppakamarissa rakennettu myös kansainvälisten IP-oikeuksien ja yritysverkostojen ympärille.

Molemmat palvelut ovat jäsenyrityksille pitkälti maksuttomia.

Espoossa Syystreffeillä tarjottiin apua kasvuun ja kansainvälistymiseen 1– Meidän kautta voi hakea itselleen sopivaa yhteistyö- ja bisneskumppania kymmenistä eri kohdemaista. Samalla tavoin voi selvittää IP-asioihin liittyviä kysymyksiä maksuttoman IPR Helpdeskin kautta EU-alueella sekä muun mukassa Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa, kertoi palveluista vastaava päällikkö Maija Kärkäs Helsingin seudun kauppakamarista.

IPR Helpdeskiin voi laittaa kysymyksiä sähköpostitse, verkkosivun kautta tai puhelimitse. Vastauksen saa kolmen päivän kuluessa. Käytössä olevat kielet ovat englanti, espanja, ranska, saksa, italia ja puola.

– Tarvittaessa olemme tässäkin apuna, Kärkäs painotti.


Lue myös:

Mistä apua ja neuvoja kasvuun ja kansainvälistymiseen? (Talent Boost, IPR Helpdesk, Ennakointikamari)

Osaavan työvoiman löytäminen, oma kansainvälistyminen ja immateriaalioikeudet ovat nyt entistä useamman yrityksen agendalla.

Ennakointikamarissa kehitetään työelämälähtöistä koulutusta

Osaavan työvoiman saamisen ratkaisuihin on pureuduttu pintaa syvemmältä myös Helsingin seudun kauppakamarissa ja etenkin sen yhteydessä toimivassa Ennakointikamarissa.

Ennakointikamarissa kehitetään työelämälähtöistä koulutusta

Hallituksen tartuttava nopeasti työvoiman saatavuusongelmiin ja lisättävä työvoiman tarjontaa

https://kauppakamarilehti.fi/index.php/vaikuttaminen/hallituksen-tartuttava-nopeasti-tyovoiman-saatavuusongelmiin-ja-lisattava-tyovoiman-tarjontaa/

 

Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille tukea kansainvälistymiseen

Talent Boostista yhden luukun kansainvälistymispalvelua.

Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille tukea kansainvälistymiseen

 

Suojaa verkkotunnuksesi, brändit ja innovaatiot

IPR Helpdeskiin voi laittaa kysymyksiä sähköpostitse, verkkosivun kautta tai puhelimitse. Vastauksen saa kolmen päivän kuluessa. Käytössä olevat kielet ovat englanti, espanja, ranska, saksa, italia ja puola.

Suojaa verkkotunnuksesi, brändit ja innovaatiot!

 

Lue myös

Kansainvälistymällä kasvuun – Kauppakamareiden kansainvälistymisviikko 2022

Vauhditamme yritysten uusien markkinoiden valloitusta järjestämällä Kansainvälistymällä kasvuun -viikon 31.10.–4.11.2022.

Business Vantaa auttaa yrityksiä tiedon ja palvelujen löytämisessä

Tavoitteena on menestyvä Vantaa, jossa yritykset kukoistavat ja kehittyvät. – Helsingin seudun kauppakamarin Vantaan alueyksikön...

Katainen Espoon Elinkeinofoorumissa: Katse luontoarvoihin ja kestävämpään kasvuun

Espoon jo perinteeksi muodostunut Elinkeinofoorumi keräsi tälläkin kertaa puhujia talouden, tutkimuksen ja elinkeinoelämän huipulta. Ja...