Haikon kartanon toimitusjohtaja Juha Mähönen, Porvoo

Haikon Kartanon Juha Mähönen: Muu Eurooppa tukee kriisissä ravintoloita ja hotelleja, Suomi ei

Asteittaisesta avaamisesta huolimatta ravintoloiden ja hotellien kannattavaan liiketoimintaan on vielä pitkä matka. Palkkatuki ja arvonlisäverojen palautus auttaisivat pahimman yli.

Eri puolilla Eurooppaa hotellit ja ravintolat on suljettu koronaepidemian vuoksi viranomaisten määräyksellä. Moni maa kompensoi liiketoiminnan pakkokeskeytystä valtion tuella, mutta Suomessa hallitus on lämmennyt hitaasti toimialan pelastamiseksi.

– Olen iloinen Business Finlandin tukea saaneiden bloggareiden ja konsulttien puolesta, mutta paljon ihmisiä työllistävän majoitus- ja ravintola-alan kannalta asiat eivät ole menneet kuten Strömsössä. Innovaatiotuki ei hirveästi auta, kun hätä on suurin, Haikon Kartanoa pyörittävän Vuoristo-yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Juha Mähönen sanoo.

Hän muistuttaa, että majoitus- ja ravintola-ala on yksi eniten kärsineistä toimialoista. Haikon Kartanossa liikevaihto putosi kahdessa viikossa 97 prosenttia, kun koronarajoitukset astuivat maaliskuussa voimaan.

Muu Eurooppa tukee kriisialaa

Euroopan hotellinjohtajien järjestön EHMAn hallituksen jäsenenä Mähönen tuntee hyvin, miten muissa maissa hallitukset ovat rientäneet apuun estääkseen yritysten konkurssit ja massatyöttömyyden.

– Esimerkiksi Englannissa lomautettujen työntekijöiden palkasta 80 prosenttia maksaa valtio ja 20 prosenttia työnantaja. Kreikassa ja Italiassa valtion palkkatuki työntekijää kohden on 500–1100 euroa kuukaudessa. Ruotsissa valtio tukee alaa 50 prosentin vuokratuella, Mähönen luettelee.

Hänen mielestään palkkatuki olisi selkeä ja reilu tukimuoto, koska se olisi suhteutettu työntekijöiden määrään. Vaihtoehtoja voisivat olla myös arvonlisäverojen palautus alkuvuoden osalta tai ravintolassa tarjoiltavan ruuan ja juoman arvonlisäveron tilapäinen alentaminen.

Kannattavan bisnekseen pitkä matka

Mähönen arvioi, että ravintoloiden tuen tarve ei jää hetkelliseksi, sillä kannattavan liiketoiminnan palautumiseen on vielä pitkä matka.

Maan hallitus päätti maanantaina ravintoloiden ja kahviloiden asteittaisesta avaamisesta kesäkuun alusta lähtien. Rajoitusten purkamisesta tulee myöhemmin tarkempia tietoja. Hotelleista ei annettu uusia ohjeistuksia.

Mähönen toivoo ravintoloille ja hotelleille selkeitä ja yhtenäisiä pelisääntöjä, joiden perusteella henkilöstö ja asiakkaat osaavat käyttäytyä oikein.

– Asiakkaiden turvallisuus edellä tässä mennään. Ravintolat joutuvat esimerkiksi rajoittamaan asiakkaiden määrää salissa, tarjoamaan supistettuja ruokalistoja ja pysyttelemään lautastarjoilussa buffet-pöydän sijaan.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Yhteenvetoa ja poimintoja yritysverotuksen viimeaikaisista muutoksista

Uuden hallitusohjelman kynnyksellä on hyvä hetki katsoa taaksepäin ja käydä läpi niitä veromuutoksia, joita on tehty edellisellä hallituskaudella.

Viikon kysymys: yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lausunto: Ympäristöministeriön ehdotus hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi

Huomioita alueidenkäytön kokonaisuudesta Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on yksi tämän...