Haikon kartanon toimitusjohtaja Juha Mähönen, Porvoo

Haikon Kartanon Juha Mähönen: Muu Eurooppa tukee kriisissä ravintoloita ja hotelleja, Suomi ei

Asteittaisesta avaamisesta huolimatta ravintoloiden ja hotellien kannattavaan liiketoimintaan on vielä pitkä matka. Palkkatuki ja arvonlisäverojen palautus auttaisivat pahimman yli.

Eri puolilla Eurooppaa hotellit ja ravintolat on suljettu koronaepidemian vuoksi viranomaisten määräyksellä. Moni maa kompensoi liiketoiminnan pakkokeskeytystä valtion tuella, mutta Suomessa hallitus on lämmennyt hitaasti toimialan pelastamiseksi.

– Olen iloinen Business Finlandin tukea saaneiden bloggareiden ja konsulttien puolesta, mutta paljon ihmisiä työllistävän majoitus- ja ravintola-alan kannalta asiat eivät ole menneet kuten Strömsössä. Innovaatiotuki ei hirveästi auta, kun hätä on suurin, Haikon Kartanoa pyörittävän Vuoristo-yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Juha Mähönen sanoo.

Hän muistuttaa, että majoitus- ja ravintola-ala on yksi eniten kärsineistä toimialoista. Haikon Kartanossa liikevaihto putosi kahdessa viikossa 97 prosenttia, kun koronarajoitukset astuivat maaliskuussa voimaan.

Muu Eurooppa tukee kriisialaa

Euroopan hotellinjohtajien järjestön EHMAn hallituksen jäsenenä Mähönen tuntee hyvin, miten muissa maissa hallitukset ovat rientäneet apuun estääkseen yritysten konkurssit ja massatyöttömyyden.

– Esimerkiksi Englannissa lomautettujen työntekijöiden palkasta 80 prosenttia maksaa valtio ja 20 prosenttia työnantaja. Kreikassa ja Italiassa valtion palkkatuki työntekijää kohden on 500–1100 euroa kuukaudessa. Ruotsissa valtio tukee alaa 50 prosentin vuokratuella, Mähönen luettelee.

Hänen mielestään palkkatuki olisi selkeä ja reilu tukimuoto, koska se olisi suhteutettu työntekijöiden määrään. Vaihtoehtoja voisivat olla myös arvonlisäverojen palautus alkuvuoden osalta tai ravintolassa tarjoiltavan ruuan ja juoman arvonlisäveron tilapäinen alentaminen.

Kannattavan bisnekseen pitkä matka

Mähönen arvioi, että ravintoloiden tuen tarve ei jää hetkelliseksi, sillä kannattavan liiketoiminnan palautumiseen on vielä pitkä matka.

Maan hallitus päätti maanantaina ravintoloiden ja kahviloiden asteittaisesta avaamisesta kesäkuun alusta lähtien. Rajoitusten purkamisesta tulee myöhemmin tarkempia tietoja. Hotelleista ei annettu uusia ohjeistuksia.

Mähönen toivoo ravintoloille ja hotelleille selkeitä ja yhtenäisiä pelisääntöjä, joiden perusteella henkilöstö ja asiakkaat osaavat käyttäytyä oikein.

– Asiakkaiden turvallisuus edellä tässä mennään. Ravintolat joutuvat esimerkiksi rajoittamaan asiakkaiden määrää salissa, tarjoamaan supistettuja ruokalistoja ja pysyttelemään lautastarjoilussa buffet-pöydän sijaan.

Lue myös

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Eurooppa edellä -podcast: Oma linja on hyvä tuoda julki selkeästi

EU:n budjettisääntöjen väljentämistä ja yhteisvastuun lisäämistä puoltavien leiri on tulkinnut vähintään joka toisen eurooppalaisen puheenvuoron...

Seitsemän yrityskommenttia exit-strategiasta

Olemme julkaisseet seitsemän yritysjohtajan kommentit eri toimialoilta liittyen exit-strategiaan liittyvistä rakentavista ja uutta kasvua viitoittavista näkemyksistä.