Artikkelikuva

Ammatillinen koulutus yritysten ulottuville, Helsingin tilaisuus 18.9.2018

Kauppakamarit, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät haluavat madaltaa jäsenyritystensä kynnystä hyödyntää oppilaitosyhteistyön uusia mahdollisuuksia, joita ammatillisen koulutuksen uudistus luo. Ympäri Suomea järjestettävät tietoiskut lupaavat käytännön tärppejä ja oppilaitoskontakteja otsikolla ”10 askelta onnistumiseen”.

Ammatillisen koulutuksen suuri reformi on astunut alkuvuodesta voimaan. Yritysten ja työnantajien ulottuvilla on nyt monipuolinen keinovalikoima, joka auttaa niitä saamaan taloon uutta osaamista yhteistyöllä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Koulutus on entistä joustavampaa ja työelämälähtöisempää – kunhan tuntee uuden järjestelmän toimintaperiaatteet ja käytännön tärpit.

Työpaikalla oppiminen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät ja kauppakamarit toteuttavat yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa aluetapahtumien kiertueen otsikolla ”10 askelta onnistumiseen”. Kiertueella keskitytään erityisesti työpaikalla tapahtuvan oppimisen toteuttamiseen. Yli 10 paikkakunnalla järjestettävien perehdyttämistilaisuuksien kohderyhmänä ovat paikalliset yritykset ja työnantajat.

Ammatillisen koulutuksen uudet mahdollisuudet: käytönnönläheisyys ja vuorovaikutteisuus

Tehokkaat parin tunnin tietoiskut avaavat ammatillisen koulutuksen uusia mahdollisuuksia käytännönläheisellä ja vuorovaikutteisella tavalla. Yritykset saavat myös täsmäneuvontaa ajankohtaisen osaamistarpeensa täyttämiseksi. Oman alueen oppilaitokset ovat tilaisuuksissa mukana.

Ensimmäiset tilaisuudet järjestetään Hyvinkäällä 22.5. ja Raumalla 4.6. Kiertue jatkuu syksyllä ja huipentuu Helsingissä marraskuussa järjestettävään päätöstilaisuuteen.

– Ammatillisen koulutuksen uudistus tuo erityisesti työpaikalla tapahtuvaan osaamisen kehittämiseen lisää joustavuutta ja uusia mahdollisuuksia toteuttaa työelämän tarpeista lähtevää koulutusta niin nuorille kuin aikuisillekin, toteaa projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppamarista.

Lisätietoja:
projektijohtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari
markku.lahtinen@chamber.fi
050 571 3564


Helsingin seudun tilaisuus järjestetään 18.9.2018 klo 8.30–11.00

Paikkana Business College, Rautatieläisenkatu 5, 00520 Helsinki, Auditorio.

Elinkeinoelämän tavoitteena on saada mahdollisimman laajasti läpi käytännön tietoa reformista sekä aktivoida oman alueen koulutuksen järjestäjiä kohtaamaan yrityksiä ja työpaikkoja. Kampanjan sisältökärkinä ovat työpaikalla tapahtuvan opettamisen, arvioinnin ja oppimisen käytännöt sekä yhteistyön muodot ja mahdollisuudet alueen oppilaitosten kanssa.

Tilaisuuksia hyödynnetään myös yritysten ja työnantajien palautekanavana oppilaitoksille, opetushallinnolle ja työ- ja elinkeinohallinnolle entistä joustavampien ja asiakasystävällisempien osaamispalvelujen toteuttamiseksi.


#10ASKELTAONNISTUMISEEN

Alustava ohjelma


klo 8.30–9.00
Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu


klo 9.00
Tervetuloa
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii henkilöstöjohtaja ja Helsingin seudun kauppakamarin koulutus- ja työvoima-asiain valiokunnan puheenjohtaja henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen, Tokmanni Oy.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen videotervehdys


klo 9.15–9.35
Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia – 10 vinkkiä yrityksille
projektijohtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari


klo 9.35–10.11
Yritys-oppilaitos-esimerkit koulutuksen ja työelämän yhteistyöstä ja työpaikalla tapahtuvan oppimisesta ja opettamisesta

Case 1: Yritys Oy Ab ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
Case2: Yritys Oy Ab ja MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitos


klo 10.15–10.50
Käytännön kysymyksiä oppilaitosyhteistyöstä ja työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta (Q&A)
Kommenttipuheenvuoro rehtori, toimitusjohtaja Antti Loukola, Business College.

Paikalla oppilaitosten ja TE-hallinnon edustajia vastaamassa yritysten ja työnantajien kysymyksiin tilaisuuden aikana ja lopussa.
Osallistujilla on mahdollisuus esittää ilmoittamisen yhteydessä kysymyksiä myös etukäteen.


Klo 10.50
Puheenjohtajan yhteenveto ja tilaisuus päättyy klo 11.00


Ilmoittaudu tilaisuuteen.


Lue myös:

Ennakointikamarissa kehitetään työelämälähtöistä koulutusta

Ennakointikamarissa kehitetään työelämälähtöistä koulutusta

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Helsingin seudun erityistarpeet ansaitsevat huomion hallitusohjelmassa

Helsingin seudulla sekä mahdollisuudet että monet haasteet ovat moninkertaiset. Helsingin seudun...

Helsingin kaupunki haluaa kehittää keskustan vetovoimaa ja parantaa keskustassa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä

Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. Helsingin uudessa...