Artikkelikuva

Liiketoimintamahdollisuuksia Latinalaisessa Amerikassa

Latinalaisessa Amerikassa tarvitaan vastuullisia toimijoita. Tämä on positiivinen uutinen suomalaisille yrityksille, sillä suomalaisiin luotetaan Latinalaisessa Amerikassa. Suomen kannalta kiinnostavia vientisektoreita ovat opetus- ja koulutussektori, puolustus- ja kyberturvasektori, metsä-, kaivos-, energia-, paperi- ja meriteollisuus, terveydenhuolto sekä IT –sektori.

Kolumbiassa lanseerattiin koko Latinalaisen Amerikan ensimmäinen kansallinen kiertotalousohjelma vuonna 2018. Ohjelmaan liittyvä uudistuva lainsäädäntö tarjoaa alustan myös suomalaisille jätteenkäsittelyinnovaatioille lisätä vientiään Kolumbiaan. Kestävä kehitys ja kiertotalous on hyvin ajankohtainen teema.

Peru on kiinnostunut kehittämään Suomen kanssa kestävää metsänistutusprojektia Amazonin viidakossa. Uruguayssa koulutusuudistus on prioriteettiteema uudelle hallitukselle. Moni Latinalaisen Amerikan maa haluaa kehittää koulutusjärjestelmäänsä yhteistyössä suomalaisten koulutusasiantuntijoiden kanssa. Meksikossa suomalaisille yrityksille potentiaalisia toimialoja ovat kyberturvallisuus, älykäs energia, jätteestä energiaan, terveys ja koulutus. Brasiliassa kaivostoimintaan, ympäristöpalveluiden asiantuntijuuteen ja kestävään jätteiden uudelleenkäytön kehitykseen on suomalaisen tuntemuksen kokoinen aukko.

Latinalaisen Amerikan markkinoille voi valmentautua maan kieltä ja kulttuuria opiskellen, paikallisiin liiketoimintatapoihin tutustuen sekä kasvattaen toleranssia paikallista byrokratiaa kohtaan. Paikan päällä tulee käydä, sillä suhdeverkosto luodaan kasvokkain. Kun suhdeverkosto on luotu ja luotettava kumppani löydetty, voi liiketoiminnot sujua yllättävän nopeasti. Latinalainen Amerikka on markkina-alueena länsimainen ja suomalaisille yrityksille mukava maanosa.

Helsingissä 15.8.2019 järjestetty Liiketoimintamahdollisuudet Latinalaisessa Amerikassa -tapahtuma oli ulkoministeriön, Enterprise Europe Networkin, Helsingin seudun kauppakamarin, ja Suomalais-Latinalaisamerikkalaisen kauppayhdistyksen yhteistyön tulos, kertoo Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön päällikkö Ari Mäki, ulkoministeriöstä. Yhteistyötahot edistävät kauppaa ja investointeja Suomeen ja Latinalaiseen Amerikkaan. Suomalais-Latinalaisamerikkalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Seppäläinen suosittelee kauppayhdistyksen jäsenyyttä suomalaisille yrityksille. Jäsenenä yritys saa tukea ja tietoa (mm. UM:n vastuuraportit) Latinalaisen Amerikan markkinoilla. Tukea antavat tilaisuuden organisoineet tahot, suomalaiset suurlähetystöt sekä Team Finland -toimijat. Olennaisia tukitoimia ovat verkostoitumistilaisuudet sekä yhteistyökumppanin löytäminen kohdemaassa. Suomen suurlähettiläiden viesti Latinalaisesta Amerikasta on:

Suomalaiselle osaamiselle on tarvetta.

Katso tilaisuuden esitysmateriaalit ja videotallenne:  tästä linkistä.

 

Liiketoimintamahdollisuuksia Latinalaisessa Amerikassa 1

Lue myös

Mitä markkinamahdollisuuksia Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari tarjoavat suomalaisille yrityksille?

Tšekin bruttokansantuote on noin puolet ja Slovakian yksi kolmasosa Suomen bruttokansan­tuotteesta....

Liiketoimintamahdollisuuksia Latinalaisesta Amerikasta

Brasilia – mahdollisuuksien maa Brasilia on maailman kahdeksanneksi suurin talous, ja pinta-alaltaan ja asukasluvultaan se on maailman...

Afrikka – mahdollisuudet ja haasteet 2020 ja sen jälkeen

Afrikka, joka on maapallon toiseksi suurin ja toiseksi väkirikkain manner, on seuraava kasvumarkkina. Suomen maine on hyvä kaikkialla Afrikassa.