Toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamari.

Mielipidekirjoitus: myös metropolialue tarvitsee edunvalvojia

Kun Helsingin seudusta tulee Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue, koko Suomi menestyy.

Toimittaja Marja Salomaa tiedusteli kirjoituksessaan (HS 12.3.) perustellusti, onko Helsingin seudulla edunvalvojaa eduskunnassa. Hänen havaintojensa mukaan maakuntien poliitikot listaavat rehvakkaasti saavutuksiaan oman alueensa asioiden edistämisessä, mutta Helsingin seudun poliitikkojen puheessa aluepolitiikka loistaa usein poissaolollaan.

Metropolialueen asioiden edistämistä ei ole syytä aristella.

Helsingin seutu muodostaa Suomen maapinta-alasta vain reilun prosentin, mutta täällä asuu 28 prosenttia Suomen väestöstä, sijaitsee 33 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Olemme kasvava seutu, johon tarvitaan infraa eli uusia asuntoja, palveluja ja liikenneyhteyksiä. Uusista yrityksistä ja työpaikoista merkittävä osa syntyy Helsingin seudulle.

Alueella asuu yli puolet maan vieraskielisistä. Vieraskielisten kouluttamisen ja maahanmuuton onnistuminen ratkaistaan siten täällä. Lentoaseman ja seudun satamien kautta kulkee merkittävä osa Suomen ulkomaankaupasta. Metropolialueella luodut innovaatiot johtavat usein tuotantolaitosten rakentamiseen muualle Suomeen. Tänne tehdyt investoinnit hyödyttävät koko maata.

Eduskunnan 200 kansanedustajasta 60 on ensi kaudella tehtävässään Helsingin ja Uudenmaan asukkaiden äänillä. Helsinkiläisenä tai uusmaalaisena äänestäjänä kysyisin ilman muuta ehdokkaaltani, miten hän ajaa tämän alueen asiaa – koko Suomen hyväksi. Kun Helsingin seudusta tulee Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue, koko Suomi menestyy.

Pia Pakarinen
Toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari


Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 16.3.

Lue myös

Suomi tarvitsee metropolipolitiikkaa – MetropoliAreenalla fokuksessa on Helsingin seudun menestys

Helsingin seudun maapinta-ala on vain reilun prosentin koko Suomesta, mutta täällä...

Mielipidekirjoitus: Hallitusohjelma on ristiriitainen ulkomaisten osaajien suhteen

Hallitusohjelmassa kansainvälisten osaajien tarve tunnustetaan ja veto- ja pitovoimaan luvataan panostaa. Ohjelma sisältää useita tervetulleita...

Mielipidekirjoitus: metropolipolitiikka hallitusohjelmaan

Metropolialueelle on laadittava kasvua vauhdittava toimenpideohjelma, jolla vahvistetaan koko Suomen menestystä.