Helsingin seudun kauppakamarin kevätkokous 2022 Pörssisalissa Helsingissä.

Muutoksessa muhii momentum, jota Suomi ei saa hukata – kevätkokous 2022

Oletko sinä ja yrityksesi aidosti hyvien puolella? Oletko uskottava ja voiko sinuun luottaa? Mikä elämässä on oikeasti tärkeää? Siinä kysymyksiä, joilla Ponder Nobs Oy:n toimitusjohtaja ja nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemi ravisteli Helsingin seudun kauppakamarin kevätkokousväkeä Pörssisalissa. Samalla hän painotti, ettei tänä keväänä meillä syntynyttä yhteishengen momentumia saisi nyt hukata.

Mitä järkeä tässä kaikessa on?

Siinä kysymys, joka toistui Helsingin seudun kauppakamarin kevätkokouksessa 19.5.2022 puhuneen Ponder Nobs Oy:n toimitusjohtajan ja nykyisyysselittäjän Petri Rajaniemen esityksessä useaan otteeseen.

Se on Rajaniemen mukaan myös kysymys, jota me suomalaiset olemme joutuneet viime kuukausina miettimään entistä tarkemmin, kun olemme kansakuntana seilanneet pandemian ja Ukrainan kriisin keskellä kohti seesteisempiä vesiä.

”Muutoksia olemme kokeneet aiemmin, mutta emme mitään tällaista. Aiemmista kriiseistä poiketen talous ei olekaan nyt se ykköselementti, vaan kyse on ihmisten ja rakenteiden kriisistä, jossa kaiken sanotaan menevän uusiksi”, Rajaniemi totesi.

Petri Rajaniemen esitys Helsingin seudun kauppakamarin kevätkokouksessa 19.5.2022.

Kyseenalaistamisen kautta uusille urille

Samaan hengenvetoon Rajaniemi tähdensi, että muutos ja kriisi ovat aina myös mahdollisuuksia. Viime vuosina on kuitenkin nähty, että ne voivat toimia myös ihmisten välisinä jakolinjoina. Osa suree vanhoja hyviä aikoja ja menetettyä tasaisen turvallista arkea. Joidenkin mielestä niiden muistelu on vain turhaa kehityksen jarruttelua.

”Internetin ja sosiaalisen median myötä meille on syntynyt vaihtoehtoisia todellisuuksia, joista jokainen voi valita mieleisensä ja joiden maailmankuvat eivät välttämättä kohtaa laisinkaan. Ja tähän heimoutumiseen myös yritykset ovat lähteneet mukaan. Todellinen muutos edellyttää, että kyseenalaistamme entisiä näkemyksiämme, muutamme omaa ajatteluamme ja sen myötä toimintaamme”, Rajaniemi opasti.

Onnistuneena esimerkkinä tällaisesta itsetutkiskelusta ja konkreettisesta muutoksesta hän piti Suomen valtiojohdon ja etenkin istuvan hallituksen toimintaa.

”Tuskinpa kukaan osasi kuvitella, että juuri punavihreä hallitus sulkee ulkorajoja, heikentää työttömyysturvaa, ostaa hävittäjiä ja hakee Nato-jäsenyyttä. Ympäröivä maailma on kuitenkin pakottanut miettimään asioita uusiksi ja tekemään tyystin toisenlaista politiikkaa, mitä aluksi ajateltiin”, Rajaniemi kiittelee.

Yhtenäisyys ja luottamus vahvoja valtteja

Nykymenossa muhiikin Rajaniemen mielestä uusi kansallisen yhtenäisyyden, yksituumaisuuden ja keskinäisen luottamuksen siemen, josta antoi osviittaa myös eduskunnan Nato-äänestyksen tulos. Nyt käsissä on kuulemma momentum, jota ei saisi hukata.

”Kun maailmanmeno huolestuttaa, me suomalaiset olemme entistä yhtenäisempiä. Me osaamme myös erottaa olennaisen epäolennaisesta. Viimeisen puolen vuoden aikana moni on varmasti oivaltanut, että maailmassa on isompiakin murheita kuin koulun kasvisruokapäivä”, Rajaniemi huomautti.

Luottamuksesta ja siihen liitetyistä mielikuvista tulee hänen mukaansa entistä keskeisempi tekijä myös yritysten menestykselle.

”Avainkysymys on, kokeeko henkilöstö, asiakkaat, tavalliset kuluttajat tai yrityksen omistajat, että tämä yritys haluaa tehdä niille aidosti hyviä asioita.”

Kauppakamarin vahva vuosi 2021

Helsingin seudun kauppakamarin kevätkokouksessa käytiin läpi myös vuotta 2021, joka oli haastavista olosuhteista huolimatta varsin menestyksekäs. Kamarin jäsenmäärä ylitti 7 200 jäsenen rajapyykin ja myös talous pysyi vahvalla pohjalla. Uusia jäseniä tuli ennätysmäärä eli yli 800.

Asiantuntijat käsittelivät vuoden aikana yli 30 000 vientiasiakirjaa ja ratkoivat yli 250 yritysten kansainvälistymiseen liittynyttä pulmaa.

”Viime vuosi ja tämä kevät ovat olleet melkoisten muutosten aikaa, kun pandemia, Ukrainan sota ja inflaatio ovat painaneet päälle. Pandemia iski etenkin palvelualan yrityksiin ja seudulla toimivien yritysten yleisenä pullonkaulana on ollut myös työvoiman saatavuus”, tiivisti puheenjohtaja ja SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

Hänen edeltäjänsä, vuosina 2018–2021 puheenjohtajana toiminut Suomen Messujen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen palkittiin kokouksen päätteeksi kauppakamarin ansioristillä.


Lue kauppakamarin vuosikertomusta selailtavana digiversiona Vuosikertomus 2021 ja katso myös vuosikertomuksesta koostettu video.

Helsingin seudun kauppakamarin vuosikertomus 2021


Helsingin seudun kauppakamarin Vuosikirja 2022 ja vuosikertomus 2021

Lue myös

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Sujuvampaa reittiä Suomeen

Kohtaanto- ja osaajapula on kiusannut kotimaisia työmarkkinoita jo vuosikymmeniä, mutta viime vuosina siitä on alkanut tulla entistä...

Vuoden 2022 johtaja on Pekan Leipä Oy:n Arto Mussalo

Kauppakamari on palkinnut Vuoden johtajan 2022 Johtamisen ajankohtaispäivässä. Kolmatta kertaa jaettavan tunnustuksen saajia on voinut ehdottaa syksyn...