Artikkelikuva

Nyt uutta: Viikon kysymys ratkoo lakipulmia

Pohditko kirjanpitoa tai verotusta? Tarvitsetko työsuhdeasioihin liittyviä lakineuvoja? Verkkosivuillamme julkaistava Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin lakiasioihin.

Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluun tulee vuosittain tuhansia kysymyksiä. Lakimies Kirsi Parnila kertoo, että jäsenmaksuun sisältyvää neuvontapalvelua on tarjolla Helsingin seudun, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Rauman, Riihimäki-Hyvinkään, Satakunnan ja Turun kauppakamarien jäsenille.

Viikon kysymys tuo neuvontapalvelun lähemmäksi asiakkaitamme. Toivon, että kysymyksistä ja niiden vastauksista on hyötyä yrityksissä, Parnila painottaa.

Neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat muun muassa verotukseen, työsuhdeasioihin ja taloushallintoon liittyviin kysymyksiin. Myös vientiin, kansainvälisiin asioihin, yhtiöoikeuteen ja sopimusoikeusasioihin on luvassa lakiapua. Vuosittain kauppakamarin jäsenneuvontaan tulee jopa 8 000 kysymystä.

– On mielenkiintoista nähdä kuinka Viikon kysymys otetaan vastaan. Jäsenet voivat olla meihin kätevästi yhteydessä suoraan verkkosivuiltamme, Parnila sanoo.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme? Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.


Viikon kysymys 13.1.2022

Vastaajana lakimies Kirsi Parnila.

Kysymys

Laki muuttui kilpailukieltosopimusten osalta vuoden vaihteessa ja kilpailukieltoajalta on jatkossa maksettava työntekijälle korvausta. Meillä on myyjien työsopimuksissa 6 kuukauden kilpailukieltosopimus. Kaikki myyjät ovat olleet pitkään talossa ja haluamme pitää heidän sopimuksensa ennallaan. Emme kuitenkaan haluaisi jatkossa solmittavissa työsopimuksissa sitoutua maksamaan heti kuuden kuukauden mittaisesta kilpailukiellosta, jos työsopimus jääkin lyhyeksi esimerkiksi, siksi että työntekijä päättää työsopimuksen koeaikana tai irtisanoutuu ensimmäisten työsuhdevuosien aikana. Miten meidän kannattaisi asia sopia?

Vastaus 

Vuoden alusta kilpailukieltosopimuksia koskeva sääntely tosiaan muuttui siten, että kilpailunrajoitusajalta tulee maksaa korvausta. Korvaus on enintään 6 kuukauden mittaiselta rajoitusajalta 40 %: työntekijän palkasta ja 60 %:a jos rajoitusaika on yli 6 kuukautta.

Laki ei kuitenkaan estä sopimasta kilpailukiellosta porrastetusti tai siten, että kilpailukieltosopimus tulee voimaan vasta esimerkiksi koeajan päätyttyä. Kilpailukiellon kesto voidaan uusiin työsopimuksiin kirjata esimerkiksi seuraavasti:

Kilpailukiellon pituus määräytyy työsuhteen keston perusteella. Jos työsuhde on ollut voimassa irtisanomishetkellä:

  • alle 6 kuukautta, ei kilpailukieltoa
  • yli 6 kuukautta, mutta alle 3 vuotta, on kilpailukielto 3 kuukautta
  • yli 3 vuotta, on kilpailukielto 6 kuukautta

Porrastusta tehtäessä on huomioitava, että jos rajoitusaika sovitaan yli 6 kuukaudeksi, maksetaan 60 %:n korvaus koko rajoitusajalta, ei siis vain 6 kuukautta ylittävältä osalta.


Lue myös

Viikon kysymys: Sovittu loman ajankohta

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Voiko työntekijän irtisanoa opintovapaan aikana ja tuleeko tällöin maksettavaksi irtisanomisajan palkka?

Työntekijällä ei ole erityistä irtisanomissuojaa opintovapaan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän...

Viikon kysymys: Miten lomautettuina olevien työntekijöiden kesälomien kanssa toimitaan ja voiko kesäloman määrätä pidettäväksi lomautusaikana?

Työnantaja voi määrätä kesäloman pidettäväksi lomautusaikana. Vuosiloma on lakisääteinen ja se...