Osaavan työvoiman saatavuus turvattava

Osaavan työvoiman liikkuvuus on turvattava

Mitä pidempään koronaviruspandemia ja nykyiset tiukat rajoitukset jatkuvat, sitä isommaksi ongelmaksi työvoiman liikkumattomuus yrityksille muodostuu. Maahantulon salliminen tiukasti vain huoltovarmuuden näkökulmasta ei ole pitkään kestävää.

Työvoiman maahantulo on sallittava erityisesti kasvu- ja osaajapula-aloille sekä muihin elinkeinotoiminnan kannalta kriittisiin töihin. Samalla on hoidettava kuntoon opiskelupaikan saaneiden kansainvälisten opiskelijoiden maahantulopoikkeusolojen aikana.

Työvoiman liikkuvuutta voidaan helpottaa kehittämällä testaus- ja karanteenitoimia sekä nopeuttamalla lupaprosesseja.

Pitkiksi venähtäneet tai jopa pysähtyneet lupakäsittelyt yhdessä tiukkojen matkustusrajoitusten kanssa estävät uusien työpaikkojen synnyn.

Suomen matkustusrajoitukset ovat Euroopan tiukimpia. Liikennevalomallin keltaisista maista tulevien tulisi välttää karanteeni, jos maahan saapuvilla on mukana tuore puhdas koronavirustestitulos tai puhdastesti tehdään maahantulon yhteydessä. Punaisista maista tulevien karanteenia voisi lyhentää kahdesta viikosta alle viikkoon kaksivaiheisella testauksella. Ensimmäinen testi tehtäisiin lähtömaassa tai heti maahan tultaessa ja toinen testi 4–6 päivän kuluttua ensimmäisestä. Puhtaat testitulokset vapauttaisivat karanteenista. Suomen pitäisi noudattaa EU:n yleistä linjaa, ei keksiä itse tiukempia rajoituksia.

Koronaviruspandemian takia Suomen edustustot maailmalla ovat olleet maaliskuusta asti käytännössä kiinni. Tavanomaisia oleskelulupahakemuksia ei siis ole vastaanotettu kuukausiin. Maahanmuuttovirasto on käsitellyt pääosin vain jatkolupia. Pitkittyneestä sulkutilanteesta aiheutuu valtava paine oleskelulupien käsittelyyn, joka todennäköisesti ruuhkautuu lisää pandemian hellittäessä.

Työhön ja opiskeluun perustuvan maahanmuuton tarve ei ole hävinnyt pandemian myötä. Pahimmillaan osaajapula johtaa siihen, että uusia työpaikkoja jää syntymättä, verotuloja saamatta ja tuotantoa siirtyy ulkomaille. Viranomaisilta ja poliittisilta päättäjiltä vaaditaan nopeita ratkaisuja työvoiman liikkuvuuden varmistamiseksi. Suomella ei ole enää varaa menettää yhtään työpaikkaa.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 10.9.2020.

Osaavan työvoiman liikkuvuus on turvattava

Mikko Valtonen,
osaamisasiantuntija,
Keskuskauppakamari

Markku Lahtinen,
johtaja,
Helsingin seudun kauppakamari

Lue myös

Pulaa sairaanhoitajista, ylitarjontaa myyjistä – Ennakointikamarin katsauksessa tarkastellaan työvoiman kohtaantoa Uudellamaalla

Maaliskuussa 2024 Uudellamaalla ilmoitettiin 18 088 uutta työpaikkaa. Työvoiman kysyntä on...

Ennakointikamarin katsauksessa marraskuisen harmaita työvoimanäkymiä

Marraskuinen harmaus on sanapari, joka kuvaa yleisiä työvoima- ja talousnäkymiä Suomessa ja Helsingin seudulla harmillisen...

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...