Liikenn, poikittaiset liikenneyhteydet ja osaavan työvoiman saatavuus.

Osaavan työvoiman saatavuus ja poikittaiset liikenneyhteydet tärkeitä Keski-Uudellemaalle

Kuntavaalit, osaavan työvoiman saatavuus ja pandemian vaikutukset Keski-Uudenmaan talouteen nousivat esiin Keski-Uudenmaan kauppakamariyksiön hallituksen vuoden ensimmäisessä kokouksessa.


Johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista nosti esille yritysten toimintaympäristön elinvoimaisuuden kannalta tärkeitä vaikuttamisteemoja kuntavaalien alla. Kuntavaalit järjestetään 18.4.2021 ja uudet valtuustot aloittavat 1.6.2021.

– Keski-Uudenmaan kannalta kauppakamari pitää tärkeänä erityisesti sujuvia joukkoliikenneyhteyksiä myös poikittaiseen suuntaan sekä liityntäpysäköinnin kehittämistä: paikkoja on oltava riittävästi hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä riittävän kaukana määränpäästä. Osaavan työvoiman saatavuuden kannalta olennaista on 1.3.2021 alkavien työllisyyden kuntakokeilujen toteuttaminen tavalla, joka mahdollistaa sujuvan yhteistyön työnhaku- ja yrityspalveluiden sekä TE-hallinnon ja kuntien välillä, Lahtinen painotti.

Osaavan työvoiman saatavuudesta keskusteltiin myös ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Ojan alustuksen pohjalta. Työvoiman kysyntä Uudellamaalla romahti keväällä 2020 ja joulukuussa 2020 ilmoitettiin 16 437 uutta työpaikkaa, mikä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koronan vaikutuksen ”yleissäännöksi” voidaan sanoa, että uusia avoimia työpaikkojaon ollut 20–25% vähemmän kuin vuonna 2019. Keski-Uudellamaalla vaihtelu on ollut muuhun Uuteenmaahan nähden suurempaa ja pudotus on ollut 25–37 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Vaikeuksista huolimatta koronakriisi ei kuitenkaan ole vaikuttanut muun muassa väestö- tai toimialarakenteeseen, työelämän murrokseen tai osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoi pandemian vaikutuksista Nurmijärven kuntaan ja sen talouteen.
– ”Nurmijärvi-ilmiö” elää ja voi hyvin. Kuuma-kuntien joukossa Nurmijärvi kuuluu suurimpien muuttovoittajien joukkoon. Merkittävä osa muuttajista on vieraskielisiä, joista suurin osuus vironkielisiä. Pandemia on tuonut kuntataloudelle haasteita ja yksi ratkaisun avaimista on oikean tasapainon löytäminen siihen, mitä palveluista kuntasektori tuottaa itse ja mitä tuotetaan yksityisten palveluntarjoajien toimesta, Mäkelä sanoi.

Keski-Uudenmaan kauppakamariyksikkö

Osaavan työvoiman saatavuuden kannalta myös Nurmijärvelle ovat toimivat poikittaiset liikenneyhteydet ja liityntäpysäköinti tärkeitä.

Keski-Uudellamaalla kauppakamari edistää yritysten ja kuntien yhteistyötä. Kauppakamari korostaa alueen erinomaista logistista sijaintia osana metropolialuetta ja painottaa kuntarajat ylittäviä maankäyttöratkaisuja. Työvoiman saannin turvaamiseksi korostetaan vuokra-asuntotuotannon lisäämistä. Kauppakamari tukee alueen kuntien ja kaupunkien toimenpiteitä alueen kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamiseksi.

Lisätietoa Keski-Uudenmaan kauppakamariyksiköstä

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Työvoiman veto- ja pitovoima puhutti kuutoskaupunkien tapaamisessa

Kansainvälisen työvoiman houkuttelu ja kotouttaminen nousivat koulutuksen ohella kärkiaiheeksi, kun kauppakamarit tapasivat kuutoskaupunkien päättäjät.

Miltä Keski-Uusimaa näyttää vuonna 2050?

Yhdessä Kauppakamarin luottamushenkilöiden ja jäsenten kanssa tehdyssä visiotyössä on löytynyt neljä olennaista perustekijää: 1) osaavan työvoiman saatavuusongelmien...