Artikkelikuva

Suomi päihittää Saksan digiosaamisessa 2-0

Jalkapallossa Saksa on maailman huippua, mutta digiosaamisessa Suomi vie selkeän voiton. Suomessa toimivista saksalaisomisteisista yrityksistä 57 prosenttia pitää alihankkijoiden digitaalista kompetenssia parempana Suomessa kuin Saksassa.

Tämä selviää Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin Suomessa toimiville saksalaisomisteisille yrityksille tekemästä Suomessa toimivien saksalaisomisteisten yritysten nykytilanne ja tulevaisuudennäkymät 2017/2018 -kyselystä.

Suomi on saksalaisyrityksille hyvä uusien ideoiden testialusta.
-Kyselyyn osallistuneista yrityksistä 40 prosenttia kokee, että kuluttajat ovat ennakkoluulottomampia Suomessa kuin Saksassa, kertoo Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin toimitusjohtaja Dagmar Ossenbrink.

-Suomen digiosaamisen taso on tulosten mukaan huomattavasti korkeammalla kuin Saksan. Saksassa kukaan ei kuitenkaan tiedä tästä, kertoo Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin toimitusjohtaja Dagmar Ossenbrink.

Suomea pidetään myös arvokkaana innovaatiokeskuksena: 75 prosenttia yrityksistä, joilla on tutkimus- ja kehitystyötä Suomessa, on tyytyväisiä vallitseviin oloihin.

Saksalaisomisteiset yritykset ovat kolmanneksi tärkein ryhmä ulkomaisista työllistäjistä Suomessa. Kyselyyn osallistuneet 255 yritystä työllistää työllistävät yli 13 000 henkeä. Viime vuonna Suomessa toimivista saksalaisyrityksistä 43 prosenttia palkkasi lisää työvoimaa.

Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus hidastaa kasvua

Suomessa toimivien saksalaisyritysten odotukset ovat korkeammalla kuin koskaan aiemmin: jopa 72 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihtonsa nousevan tänä vuonna.

Ammattitaitoisen työvoiman puutteesta kärsivät erityisesti teollisuus- ja logistiikka-alan yritykset.
-Koulutusjärjestelmän olisi reagoitava tähän nopeasti, sanoo Bayerin Pohjoismaiden toimintojen toimitusjohtaja Miriam Holstein.

Yritysten myönteiset näkymät heijastuvat myös investointihalukkuuteen: joka kolmas yritys aikoo investoida enemmän tänä kuin viime vuonna.

Kasvun esteeksi nousee ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

-Joka kolmas yritys on tyytymätön ammattitaitoisen työvoiman saatavuuteen Suomessa.  Lisäksi 83 prosenttia yrityksistä on jonkin asteen vaikeuksia löytää Suomesta koulutukseltaan sopivia työntekijöitä, joilla on riittävä saksan kielen taito, Ossenbrink kertoo, mutta muistuttaa, että kielitaidon lisäksi vaaditaan myös ammattitaitoa ja kokemusta.

Lähes puolet kyselyyn osallistuneista yrityksistä on tyytymättömiä verotukseen. Lisäksi 40 prosenttia yrityksistä on tyytymättömiä työvoimakustannuksiin.

 

 

 

Lue myös

Helsingin seudun kauppakamari mukana SuomiAreenassa

Kauppakamari on vaikuttamassa osaajapulan ratkaisuihin ja tuo SuomiAreenan MTV-lavalle Kuinka ratkaisemme osaajapulan -keskustelun yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa 28.6.2023 klo 12–12.45.

Saksan jättielvytys avaa ovia myös suomalaisyrityksille

Saksan loppuvuoden vientinäkymiä vedettiin torstaina 11.6. yhteen Enterprise Europe Networkin, Helsingin seudun kauppakamarin, Keskuskauppakamarin, Saksalais-Suomalaisen kauppakamarin, Business...

AHK-verkosto on portti suomalaisyritysten kansainvälistymiselle

Verkostoon kuuluva Saksalais-Suomalainen Kauppakamari on toiminut Helsingistä käsin jo yli 40 vuotta. Sen tehtävänä on...