Saranen Oy

Talous- ja palkkahallinnon työpaikkoja on paljon, asiantuntijoita vähän – mistä osaajat löytyvät?

Talous- ja palkkahallinnon konkarit eläköityvät vauhdilla. Tosiosaajien määrä on ollut laskussa jo pitkään, eikä nuorempaa väkeä saada houkuteltua alalle riittävästi.

Osaajapula on talousalallakin todellisuutta. Saranen, Helsingin seudun kauppakamari, TE-palvelut ja ELY-keskus ovat kouluttamassa DigiTalous Akatemia -rekrytoivan koulutusohjelman kautta alalle erilaisilla taustoilla olevia uusia kykyjä.

Osaajien rekrytoitumista – toki hieman yllättäen – hillitsee myös heidän vaatimattomuutensa. Taitojen kiteyttäminen ja esiintuominen on havaintojemme mukaan kovienkin taitajien Akilleen kantapää. Omia kykyjä aliarvioidaan helposti, eikä hakemuksessa esimerkiksi huomata mainita jo opittuja taloushallinnon ohjelmia. Samaan aikaan olemme koulutuksissamme huomanneet, että jo yhdenkin ohjelman hallinta tekee seuraavien käyttöönotosta huomattavasti helpompaa.

Omaa osaamista aliarvioidaan helposti, eikä moni muista tuoda osaamistaan hakutilanteissa esiin.


Erilaiset yritykset, erilaiset tarpeet

Lienee sanomattakin selvää, että talous- ja palkkahallinnon tehtävät vaihtelevat vaativuudeltaan ja laajuudeltaan yrityksestä toiseen.

Ison yrityksen osto- ja myyntireskontra voi tarvita yhtä osaajaa, joka keskittyy yksinomaan näihin tehtäviin ja nauttii niiden rutiiniluonteisuudesta. Pienempi tilitoimisto voi sen sijaan hyötyä enemmän moniosaajasta, joka tarttuu monenlaisiin tehtäviin. Joku yritys taas kaipaa kasvaakseen alan tuoretta osaamista ja haluaa itselleen työntekijän, jolla on hallussaan uusimmat ohjelmistot.

Sarasen, Helsingin seudun kauppakamarin, TE-palveluiden sekä ELY-keskuksen järjestämissä rekrytoivissa koulutusohjelmissa hakijat ovat lähtökohdiltaan juuri yhtä monenlaisia kuin yrityksetkin: mukana on motivoituneita tekijöitä vastavalmistuneista aina kokeneisiin talousalan ammattilaisiin. Rekrytoivassa yrityksessä on hyvä muistaa, että hyviä ja yritykseen sopivia työntekijöitä voi löytyä myös vähemmän kokeneiden joukosta. Asiasisällöt ovat aina opittavissa, kunhan tahtotilaa oppimiseen vain löytyy.

DigiTalous Akatemiasta yrityksesi seuraava talous- ja palkkahallinnon ekspertti?

DigiTalous Akatemia -rekrytoiva koulutusohjelma on joustava systeemi, jonka avulla koulutettavien osaamista voidaan kehittää monenlaisiin suuntiin. Yritykselle esitellään hakijat, jotka vastaavat juuri haluttua osaamista: heissä on monenlaisia lahjakkuuksia controllereista kirjanpitäjiin ja palkanlaskijoista sovelluskonsultteihin.

Persoona ja motivaatio ratkaisevat hakijan pääsyn mukaan ohjelmaan, ja näistä innokkaista esittelemme kullekin yritykselle heidän toimintakulttuuriinsa parhaiten sopivat henkilöt. Tavatessamme yritysten edustajia kartoitamme tarkkaan, mitä yrityksissä toivotaan: millaista taustaa, millaisiin tehtäviin ja millaisella persoonalla.

Olemme järjestäneet digitaalisen talous- ja palkkahallinnon koulutusohjelmia jo kuudentoista vuoden ajan eri puolilla Suomea, joista on rekrytoitu yli 500 uutta osaajaa erilaisiin asiantuntijarooleihin. Sarasen rekrytoivissa koulutusohjelmissa, pitkän aikavälin keskiarvolla 85 % osallistujista työllistyy koulutusohjelman päätteeksi. Tämä kielii siitä, että yritykset ovat olleet erittäin tyytyväisiä ohjelman kautta löydettyihin henkilöihin ja pitävät talon tavoille oppineet mielellään mukana jatkossakin.

Vaikka valmista taloushallintoeksperttiä ei löytyisikään, oikealla asenteella varustetusta henkilöstä kasvaa sellainen. Aidot työtehtävät yrityksessä auttavat koulutettavaa sitoutumaan yritykseen pitkäksi ajaksi.

Sarasen kokeneet rekrytoinnin asiantuntijat auttavat yrityksiä löytämään oikeanlaiset henkilöt oikeanlaisiin tehtäviin. Tämä säästää myös rekrytointiprosessiin kuluvaa aikaa ja rahaa.

Miten pääsen mukaan?

Yhteydenoton kriteeriksi riittää, että yrityksessä on tunnistettu tarve uusille osaajille. Koska kartoitus ei vielä sido osallistumaan ohjelmaan, niin voimme aluksi käydä keskustelua, olisiko ohjelmassa sopivaa osaamista.

Ohjelmaan mukaan pääsemiseen ei ole mitään erityisiä kriteerejä – yhteydenotto Saraselle riittää. Yhteydenotto voi tapahtua Sarasen sivuilta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta tai olla suoraan yhteydessä DigiTalous Akatemian yrityssivulta löytyvään yhteyshenkilöön.

Lue myös

VTT tekee onnistuneita rekrytointeja Suomessa asuvista ulkomaalaisista 

VTT hyödyntää rekrytoinneissaan Suomessa jo asuvia kansainvälisiä asiantuntijoita ja tutkinto-opiskelijoita. 

Pulaa sairaanhoitajista, ylitarjontaa myyjistä – Ennakointikamarin katsauksessa tarkastellaan työvoiman kohtaantoa Uudellamaalla

Maaliskuussa 2024 Uudellamaalla ilmoitettiin 18 088 uutta työpaikkaa. Työvoiman kysyntä on...

Afrikka – toimintaympäristö ja markkinamahdollisuudet

Kuten strategiassakin todetaan, markkina ei ole helppo, mutta se tarjoaa suuria mahdollisuuksia. Kohtaamalla haasteet yhteistyössä yritysten, julkishallinnon,...