Toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamari.

Toimitusjohtajalta: Hallitus töihin

Suomen talous on kehittynyt vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla odotusten mukaisesti – siis kutakuinkin nollakasvulla. Rakentamisen hiipuminen painaa ennusteita ja teollisuuden tilauskannat ohenevat. Kysynnän ja tuotannon odotetaan kaiken kaikkiaan elpyvän vähitellen vasta ensi vuonna.

Uuden hallituksen alkutaival on ollut hankala. Yrityksissä on seurattu julkisuudessa käytävää keskustelua suurella huolella. Työvoiman tarve on Suomessa suhdanteen heikentymisestä huolimatta edelleen niin suuri, että työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä huomattavasti ja ulkomaiset opiskelijat on saatava jäämään tänne töihin. Osaajapula ei saa myöskään olla jarruna, kun suhdanne aikanaan kääntyy taas suotuisammalle uralle.

Rasismi ei uutta työvoimaa houkuttele.

Hallituksella on iso savotta edessään. Sen on pysäytettävä Suomen velkaantuminen ja nostettava työllisyyttä vähintään 100 000 työllisellä. Hallitusohjelman mukaan hallituksen työllisyys- ja kasvutoimet yhdessä suorien sopeutustoimien kanssa luovat edellytykset julkisen talouden tasapainottumiseen vasta vuonna 2031.

Hallitusohjelman toteuttamiseen on siis ryhdyttävä heti.

Ilman korjaavia toimia – menokasvun hidastamista ja tulojen kasvun nopeuttamista – julkisen talouden alijäämä ja velkaantuminen kiihtyvät, vieläpä aikaisempaa korkeammalla korolla. Hallitusohjelmassa on haettu menosäästöjä ja veronkorotuksia, jotka eivät heikentäisi oleellisesti työllisyyden, tuottavuuden ja talouden kasvun edellytyksiä. Työvoiman tarjonnan ja työllisyyden lisääminen edellyttää osaavan työvoiman maahanmuuton kiihdyttämistä – tältä osin hallitusohjelma oli pettymys – ja perustavanlaatuisia muutoksia kannustinloukuiksi muodostuneissa julkisissa etuusjärjestelmissä. Keskustelu käynee kuumana säiden viiletessäkin.

Budjettiriihi ajoittuu normaalisti elo-syyskuun vaihteeseen, mutta valtiovarainministeriön mukaan se on tänä vuonna tarkoitus järjestää 19.–20.9.2023 hallitusneuvottelujen venyttyä pitkälle kesäkuuhun. Pöydällä on syyskuussa ensi vuoden budjetin lisäksi julkisen talouden suunnitelma 2024–2027 ja kuluvan vuoden toinen lisätalousarvioesitys. Syyskuussa alkaa siis tarkentua, millä tahdilla hallitusohjelman toimenpiteissä käytännössä edetään.

Nyt onkin hallituksen aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin.

Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Twitter: Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen

Kauppakamarilehti

Uusimman 2/2023 Kauppakamarilehden teemana on osaava työvoima. Lue lisää aiheesta.

Arkisto Kauppakamarilehdet

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Panostusta pääkaupunkiseudun matkailuun

Vantaallakin majoituskapasiteettia on lisätty ripeään tahtiin, ja siellä sijaitsee kaksi Suomen suurinta hotellia. Koska huonekapasiteetti...

Toimitusjohtajalta: Hallitusohjelma lupaa Helsingin seudulle raideinvestointeja ja koulutuspaikkoja

Osaajapula on polttavin nimenomaan Helsingin seudulla. Hallitusohjelmassa pyritään työllisyyden nostamiseen vähintään...

Toimitusjohtajalta: Helsingin seudun erityistarpeet ansaitsevat huomion hallitusohjelmassa

Helsingin seudulla sekä mahdollisuudet että monet haasteet ovat moninkertaiset. Helsingin seudun...