Toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamari.

Toimitusjohtajalta: Hallitusohjelma lupaa Helsingin seudulle raideinvestointeja ja koulutuspaikkoja

Hallitusohjelmaan ei tullut metropolipolitiikkaa, mutta monet Helsingin seudun kauppakamarin hallitusohjelmatavoitteet toteutuivat. Takaiskujakin tuli.

Osaajapula on polttavin nimenomaan Helsingin seudulla. Hallitusohjelmassa pyritään työllisyyden nostamiseen vähintään 100 000 työllisellä. Työnteon kannustimia lisätään muun muassa ansioturvaa porrastamalla, sosiaaliturvajärjestelmän muuttamisella työhön kannustavammaksi ja paikallista sopimista lisäämällä.

Työperäisen maahanmuuton linjaukset olivat kuitenkin pettymys. Työperusteisen oleskeluluvan sitominen siihen, että ulkomaalainen osaaja onnistuu työsuhteen loppuessa solmimaan uuden työsuhteen kolmessa kuukaudessa, on jo herättänyt huolta esimerkiksi startup-yrityksissä. Perheenyhdistämisen vaikeuttaminen sekä pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden saamisen hankaloittaminen ovat myös huono signaali tulijoille. Tarvitsemme työvoimaa jäämään, ei vain välilaskulle. Työperäinen maahanmuutto on kehittynyt viime vuosina hyvin, eikä työvoimapulatilanteessa kaivattaisi uusia kapuloita rattaisiin.

Lupaus oleskelulupien käsittelyn nopeuttamista on hyvä linjaus. Työvoiman houkuttelemista tehostaa markkinointiponnistusten kohdistaminen neljään kohdemaahan (Filippiinit, Vietnam, Intia ja Brasilia). Hyväksikäytön tiukempi valvonta ja väärinkäytöksistä langetettavien seuraamuksien koventaminen varmistavat sen, että kaikki yritykset hankkivat henkilöstöä samoista lähtökohdista.

Kauppakamari on vahvasti vaatinut korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä Uudellemaalle, jossa aloituspaikat eivät ole vastanneet alueella asuvien nuorten ja valmistumisen jälkeen tarjolla olevien työpaikkojen lukumäärää. Hallitusohjelman mukaan aloituspaikkoja suunnataan erityisesti kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen, sekä aloille ja alueille, joilla ennakoidaan merkittävää työvoimapulaa. Uusimaa on nimenomaan tällainen alue.

Tavoittelimme ammatillisen koulutuksen rahoitusmallin muuttamista suuntaan, joka kannustaa oppilaitoksia yhteistyöhön sekä yritysten että julkisten ja yksityisten työvoimapalveluiden kanssa. Hallitus uudistaa ammatillisen koulutuksen rahoitusmallia. Koulutuksen järjestäjien kannustimia vahvistetaan siten, että opiskelijat suorittavat opintoja, valmistuvat, työllistyvät ja siirtyvät jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen.

Olemme pitäneet esillä myös ammatillisen koulutuksen vieraskielisen tutkintokoulutuksen järjestämislupasääntelyn keventämistä. Hallitusohjelman mukaan englanninkielisten ammatillisten opintosisältöjen tarjontaa lisätään. Myös englanninkielisten varhaiskasvatuspaikkojen ja perusopetuksen oppilaspaikkojen tarjontaa edistetään, mikä on tärkeää ulkomaisten osaajien houkuttelemiseksi.

Hallitusohjelmassa kohdennetaan 1,4 miljardia euroa raideinvestointeihin. Helsingin seudun kannalta tärkeitä investointeja ovat Helsinki-Vantaan lentokentän saavutettavuutta parantava Lentorata, rakentamisen aloittaminen Espoo-Lohja -radalla, joka kytkee Lohjan ja Vihdin tiiviimmin osaksi Helsingin työssäkäyntialuetta, sekä pääradan kehittäminen Helsinki-Tampere -välillä.

Hallitusohjelma on kaiken kaikkiaan yritysten kannalta positiivinen. Paketista löytyy tyypilliseen tapaan 157 ”selvitetään”-sanaa. Toivottavasti kasvua ja julkista taloutta vahvistavat kirjaukset päätyvät käytäntöön asti – ja myös suhdanteet ovat suosiollisia ja antavat vauhtia hallitusohjelman tavoitteiden toteutumiseen.


Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari

LinkedIn: Pia Pakarinen
X: Pia_Pakarinen

Kauppakamarilehti

Elina Koskela: Rohkeutta kansainväliseen rekrytointiin – Kauppakamarilehti

Peter Vesterbacka: Osaajapulaan helpotusta ulkomaisista opiskelijoista – Kauppakamarilehti

Jarkko Paananen: Ammatillinen koulutus ratkaisee osaajapulaa – kädentaitojen merkitys osana työelämää – Kauppakamarilehti

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Panostusta pääkaupunkiseudun matkailuun

Vantaallakin majoituskapasiteettia on lisätty ripeään tahtiin, ja siellä sijaitsee kaksi Suomen suurinta hotellia. Koska huonekapasiteetti...

Toimitusjohtajalta: Hallitus töihin

Uuden hallituksen alkutaival on ollut hankala. Yrityksissä on seurattu julkisuudessa käytävää keskustelua suurella huolella. Työvoiman tarve on...

Hallitusohjelmassa Helsingin seudulle myönteisiä merkkejä 

Hallitusohjelma Vahva ja välittävä Suomi sisältää lähes kaikki merkittävät painotukset, joita kauppakamariryhmä on nostanut esiin.