Toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamari.

Toimitusjohtajalta: Otetaan osaajat avosylin vastaan

Hallitusohjelman mukaan työperusteinen oleskelulupa sidotaan jatkossa nykyistä vahvemmin työhön. Työntekijän on poistuttava Suomesta, jos työsuhde loppuu eikä hän ole kolmen kuukauden kuluessa solminut uutta. Työnantajan on ilmoitettava työperäisellä oleskeluluvalla Suomessa oleskelevan työsuhteen päättymisestä Maahanmuuttovirastolle sanktion uhalla. Tähän saakka tieto työsuhteen päättymisestä ei ole välttämättä kulkeutunut Migrille.

Suomessa on vuonna 2040 peräti 200 000 lasta vähemmän ja 100 000 työikäistä vähemmän – mutta 300 000 eläkeläistä enemmän. Suhdanteet eivät vaikuta kokonaiskuvaan: osaavan työvoiman saatavuus on millä tahansa laskukaavalla ynnättynä maamme tulevaisuuden suurimpia haasteita. Osaajapulan kestävä ratkaiseminen edellyttää, että ulkomaiset osaajat eivät tule tänne vain käymään vaan jäädäkseen. Jos tulijan aikomuksena on jäädä Suomeen, perhe muuttaa mukana ennemmin tai myöhemmin.

Perheellinen kansainvälinen osaaja joutuu punnitsemaan riskejä aivan erityisen tarkasti kohdemaata valitessaan. Puoliso saattaa joutua luopumaan omasta urastaan ja lapset vaihtamaan koulua ja kulttuuria. Perheen arki muuttuu parhaassakin tapauksessa täydellisesti. Meillä on tarjolla bonuksena luonto ja turvallinen ympäristö, mutta myös harvinainen kieli ja marraskuu. Vaikka yhdelle perheenjäsenelle olisi tarjolla hyvinkin houkutteleva työpaikka, kokonaisuus ratkaisee. Riskien kuormaan ei kaivata yhtään tikkua lisää.

Uuden työn löytäminen kolmessa kuukaudessa ei ole helppoa ulkomaalaiselle, jonka verkostot ovat ohuempia ja kontaktit sekä tiedot suomalaisesta yrityskentästä vähäisempiä. Ulkomainen nimikin voi olla työnhaussa haaste. Rekrytointiprosessit ovat usein myös sitä pidempiä, mitä vaativammasta tehtävästä on kysymys.

On lyhytnäköistä viestittää ulospäin, että tervetulotoivotuksemme olisi näin viileä ja paikan vastaanottaminen Suomesta erityisen riskaabelia. Kolmen kuukauden sääntöön tarvitaan erillisratkaisu vähintään erityisosaajille. Toisaalta pitää muistaa, että etenkin kaupan ja palvelujen aloilla tarvitaan käytännön osaajia ja ammatillisen peruskoulutuksen saaneita. Suomalaisten arki käy hankalaksi, jos perustehtävien tekijät puuttuvat.

Rajoillamme ei ole työvoimaa tulossa ruuhkaksi asti. Otetaan mieluummin osaajat avosylin vastaan.


Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari

LinkedIn: Pia Pakarinen
X: Pia_Pakarinen

Kauppakamarilehti 2/2023

Lue Kauppakamarilehteä 2/2023. Lehden teemana on osaava työvoima.

 

Kansainväliset kontaktit haussa? Kokeile Yrityskontaktipörssiä!

Haetko uutta myyntiedustajaa, alihankkijaa, tavarantoimittajaa tai tutkimuskontaktit kiinnostavat?

Enterprise Europe Networkin (EEN) maksuttomasta Yrityskontaktipörssistä löytyy runsaat 5000 hakuilmoitusta verkoston yli 60 jäsenmaasta.

Lue myös

VTT tekee onnistuneita rekrytointeja Suomessa asuvista ulkomaalaisista 

VTT hyödyntää rekrytoinneissaan Suomessa jo asuvia kansainvälisiä asiantuntijoita ja tutkinto-opiskelijoita. 

Toimitusjohtajalta: Panostusta pääkaupunkiseudun matkailuun

Vantaallakin majoituskapasiteettia on lisätty ripeään tahtiin, ja siellä sijaitsee kaksi Suomen suurinta hotellia. Koska huonekapasiteetti...

Toimitusjohtajalta: Suomi tarvitsee metropolipolitiikkaa

Helsingin seudulla, jonka maapinta-ala on vain 1,2 % koko maasta, asuu 28 % Suomen väestöstä, sijaitsee 33...