Toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamari.

Toimitusjohtajalta: Työperäisen maahanmuuton onnistuminen ratkaistaan metropolialueella

Työperäinen maahanmuutto jakoi eniten mielipiteitä, kun kuuden suurimman puolueen poliitikot mittelöivät MetropoliAreenan paneelissa tammikuun lopussa.

On vaikeaa hakemallakaan löytää perusteita sille, että Suomi pärjäisi ilman maahanmuuttoa. Viime vuonna Suomessa oli enää 33 kuntaa, joissa syntyi enemmän ihmisiä kuin kuoli. Koko maassa syntyi 45 000 lasta mutta kuoli liki 63 000 suomalaista. Työvoimapulasta on tulossa merkittävä kasvun este.

Suomeen tarvitaan vuosittain yli 30 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoiman tarjonta pysyy riittävänä. Emme ole vielä lähelläkään tavoitetta: nettomaahanmuutto on ollut 12 000–23 000 henkeä vuosittain. Toisaalta vieraskielisen väestön työllisyysaste on yli 10 prosenttiyksikköä heikompi kuin kantasuomalaisten – se on nostettava vähintään samalle tasolle.

Työperäisen maahanmuuton ja vieraskielisten työllisyysasteen kohentaminen ratkaistaan metropolialueella. Yli puolet Suomen vieraskielisestä väestöstä asuu Helsingin seudulla.

Korkeakouluissamme opiskelee 34 000 ulkomaista opiskelijaa, joista Uudellamaalla 13 800. Toisella asteella opiskelee 38 000 ulkomaista opiskelijaa, joista Uudellamaalla 24 100. Opiskelijoiden lukumäärä on kolminkertaistettava ja opiskelijat – jotka ovat jo jossain määrin integroituneet tänne – on saatava jäämään tänne töihin.

Miten tavoite saavutetaan?

Luodaan yrityksille, oppilaitoksille, seudun kunnille ja yksityisen sektorin toimijoille rekrytointi- ja työelämäkiihdyttämö, jonka kustannuksiin valtio osallistuu. Kela, Migri, digi- ja väestötietovirasto, verottaja sekä TE-hallinto tarvitaan mukaan kehittämään nopeita asiointipolkuja. Käynnistetään Uudenmaan alueella kokeilu, jossa luovutaan saatavuushankinnasta kahden vuoden määräajaksi.

Helsingin seudun kauppakamari käynnistää tänä vuonna myös oman hankkeen, joka parantaa yritysten valmiuksia kansainvälisiin rekrytointeihin. Kauppakamarin hanke tukee kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden verkostoitumista ja sijoittumista työelämään sekä kehittää ammatillisen koulutuksen työelämäyhteyksiä. Autamme yrityksiä hyödyntämään kansainvälisiin rekrytointeihin tarjolla olevia palveluja ja tuemme kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita löytämään harjoittelu- ja työpaikkoja.


Keskustelu Metropolipolitiikasta jatkuu 14.3. Tervetuloa mukaan!

Helsingin seudun kauppakamari järjestää MetropoliAreenan yhteistyössä Uudenmaan liiton, Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Etelä-Suomen Median kanssa Triplan Tapahtuma-aukiolla tiistaina 14.3. klo 15–17.


Tervetuloa mukaan!


Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Twitter: Pia_Pakarinen
LinkedIn: Pia Pakarinen


Kauppakamarilehti

Osaavaa työvoimaa on yhä vaikeampi löytää – Kauppakamarilehti

Osaajapulaan helpotusta ulkomaisista opiskelijoista – Kauppakamarilehti

Lue myös

Mielipidekirjoitus: myös metropolialue tarvitsee edunvalvojia

Kun Helsingin seudusta tulee Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue, koko Suomi menestyy.

Mielipidekirjoitus: Migrin on aika siirtyä 2020-luvulle – ja siihen tarvitaan iso asennemuutos

Omistajuuden tulisi olla nykyistä näkyvämpää ja selkeämpää siten, että eri viranomaisilla...

Kauppakamarikysely: Lähes puolet yrityksistä haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa

Lähes 60 prosenttia vastanneista kaipaa hallitukselta toimia, joilla Suomessa olevien maahanmuuttajien...