Artikkelikuva

Vahvista tekijänoikeuksien suojaasi Kiinassa helposti rekisteröimällä

Tekijänoikeuksien asianmukaisella suojaamisella Kiinassa voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia etuja.

Kriteerit täyttävät teokset saavat automaattisesti suojaa tekijänoikeuden nojalla, mutta näiden oikeuksien tehokas täytäntöönpano Kiinassa on käytännössä haastavaa.

Maan lainsäädäntö mahdollistaa kuitenkin tekijänoikeuksien rekisteröinnin. Tekijänoikeuksien rekisteröinti onkin suotavaa, sillä rekisteröimällä tekijänoikeutesi oikeuksien tehokas täytäntöönpano tulee mahdolliseksi.

Tekijänoikeuksien rekisteröintiprosessi on suoraviivainen. Rekisteröinti on myös halpaa (hinnat alkaen 15 e) ja prosessi on nopea, sillä yleensä jo noin 30–90 päivän kuluttua hakemuksen lähettämisestä rekisteröintitodistus on hakijan hallussa. Yksityiskohtaiset ohjeet rekisteröinnistä löytyvät oheisesta oppaasta.

Mitä hyötyä rekisteröinnistä on?

  • Tekijänoikeuden omistajuuden todistaminen voi olla huomattavan kallista sekä hidasta ilman rekisteröintiä esimerkiksi tuomioistuimissa.
  • Monet kiinalaiset verkkokaupat tai verkkopalvelut kieltäytyvät poistamasta tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita tai sisältöä ilman asianmukaisia todisteita. Rekisteröity tekijänoikeus tekee todistamisesta helppoa tai ylipäätänsä mahdollista.
  • Tekijänoikeudet voidaan ilmoittaa Kiinassa tulliviranomaisille. Rekisteröity tekijänoikeus helpottaa huomattavasti tekijänoikeuden rekisteröintiä tullissa. Tekijänoikeuden rekisteröinti tullissa mahdollistaa mahdollisimman tehokkaan valvonnan.
  • Tietokoneohjelmistojen osalta tekijänoikeuden rekisteröinnistä voi olla myös verotuksellisia hyötyjä.
  • Rekisteröidyllä tekijänoikeudella voidaan vahvistaa tavaramerkin suojaa.

Kiinan lisäksi tekijänoikeuden rekisteröinti on mahdollista muun muassa useissa Aasian maissa, kuten Japanissa. Paikalliseen lainsäädäntöön on aina syytä tutustua, mutta yleisesti ottaen suurimmat hyödyt liittyvät omistuksen todistamisen helppouteen.

Rekisteröity tekijänoikeus voi lisäksi helpottaa esimerkiksi markkinointia tai yrityksen myyntiä.

Lähteet: China IPR SME Helpdesk, China Law Blog, United States Patent and Trademark Office

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Vihreä siirtymä tarjoaa Suomelle taloudellista kasvua

Vihreä siirtymä ja erityisesti siinä onnistuminen on keskeisessä roolissa Suomen taloudellisessa kehittymisessä lähivuosikymmenen aikana.