Pia Pakarinen on Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Toimitusjohtajalta: Vantaa antoi rohkean lupauksen yrityksille

Vantaa antoi tämänvuotisessa Elinkeinopäivässään rohkean lupauksen yrityksille: yritysten asiat otetaan käsittelyyn 48 tunnin sisällä ja yrityksiä pidetään ajan tasalla asian etenemisestä.

Lupaaminen on paljon helpompaa kuin lupausten täyttäminen. Lähtökohtaisesti ei ole kuitenkaan syytä epäillä Vantaan lupauksen toteutumista. Vantaa on vuosikaudet saanut erilaisissa kyselyissä yrityksiltä palvelutasostaan pääkaupunkiseudun kaupungeista parhaat arviot. Konkreettinen palvelulupaus on hieno uusi askel ja sitoumus yritysmyönteiseen toimintaan.

Vantaalla on kaiken kaikkiaan yritysten kannalta paljon mielenkiintoista tekeillä.

Tikkurilaan on tulossa jatkuvan oppimisen kampus ellei suorastaan Vantaan Otaniemi: ammatillista koulutusta, aikuiskoulutusta, työllisyyspalveluja – ja yrityksiä. Yrityksille ollaan varaamassa 30 prosenttia kampuksen tiloista. Tiloja on varattu myös yritysten ja oppilaitosten yhteiskäyttöön ja hankeyhteistyöhön. Kampuksen suunniteltu sijainti aivan Tikkurilan aseman vieressä on yritysten kannalta erinomainen, ja läheinen yhteistyö oppilaitosten kanssa on näinä työvoimapulan aikoina niille erityisen houkuttelevaa.

Vantaa panostaa myös joukkoliikenteeseen ja parantaa poikittaisia yhteyksiä. Keväällä poliittiseen päätöksentekoon tuleva Vantaan ratikka on 19 kilometrin pituinen raitiotiereitti Helsingin Mellunmäen metroasemalta Länsimäen, Hakunilan, Tikkurilan, Jumbon ja Aviapoliksen kautta lentoasemalle. Reitti mahdollistaa kaupungin kasvun kestävästi joukkoliikenteen varrelle ja tarjoaa uusia sijoittautumiskohteita kaupan ja palvelualan yrityksille.

Vantaa on Suomen kansainvälisin kaupunki, jossa puhutaan 120:tä kieltä. Väestöstä 23 prosenttia on vieraskielisiä ja varhaiskasvatusikäisistä on jo yli 30 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömyys on ollut kaupungille sitkeä ongelma, mutta juuri sen vuoksi yritysyhteistyöhön kannattaa panostaa. Vantaan uusyrityskeskuksen eli YritysVantaan asiakkaista vieraskielisten osuus on jo reilusti yli 40 prosenttia.

Yritysmyönteisyys tarkoittaa lähtökohtaisesti kunnan poliittisten päätöksentekijöiden ja virkamiesten ymmärrystä siitä, että kun mahdollisimman moni haluaa ottaa yrittäjäriskin kunnan alueella ja parhaassa tapauksessa työllistää muitakin, syntyy verotuloja, joilla pystytään rahoittamaan kuntalaisille tarjottavat palvelut. Helpoksi tehty asiointi kaupungin kanssa, selkeät prosessit ja esimerkiksi lupamenettelyjen sujuvuus näkyvät suoraan yritysten investointihalukkuudessa.


Muiden kaupunkien palvelulupauksia odotellessa!


Pia Pakarinen
toimitusjohtaja
Helsingin seudun kauppakamari


Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Business Vantaa auttaa yrityksiä tiedon ja palvelujen löytämisessä

Tavoitteena on menestyvä Vantaa, jossa yritykset kukoistavat ja kehittyvät. – Helsingin seudun kauppakamarin Vantaan alueyksikön...

Vantaan elinkeinopäivässä pureuduttiin kaupunkien kasvavaan rooliin

Suomi palailee pandemian jälkeiseen arkeen, joka on kuitenkin kovasti erilainen kuin ennen korona-aaltoa. Siihen saatiin...