Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen Vantaan elinkeinopäivässä 23.11.2021.

Vantaan elinkeinopäivässä pureuduttiin kaupunkien kasvavaan rooliin

Kaupunkien rooli korostuu, työ muuttaa pysyvästi muotoaan ja tuleva murros tarjoaa kosolti uusia mahdollisuuksia. Siinä Vantaan tämän vuotisen elinkeinopäivän avainviestit, joita olivat tuomassa muun muassa ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Helsingin ex-pormestari Jan Vapaavuori. Vantaa-mitalistina palkittiin Minttiravintolat.

Suomi palailee pandemian jälkeiseen arkeen, joka on kuitenkin kovasti erilainen kuin ennen korona-aaltoa. Siihen saatiin uutta tuntumaa tiistaina 23. marraskuuta Vantaan Aviapoliksen Scandic-hotellin auditoriossa, jossa järjestettiin järjestyksessään Vantaan 45. elinkeinopäivä. Vantaan kaupungin, Vantaan yrittäjien ja Helsingin seudun kauppakamarin yhdessä järjestämän ”hybridiseminaarin” yhtenä avainpuhujana oli ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd). Hän totesi Vantaan saaneen heti koronan alkumetreillä kovia iskuja, mutta toisaalta toipuneen niistä vahvasti.

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistui elinkeinopäivään videon välityksellä 23.11.2021.

– Vantaa on Suomen suurimpia kasvukeskuksia, aidosti kansainvälinen kaupunki ja porttimme maailmalle. Korona kuitenkin osoitti, että mikä lentäen tulee, se voi lentäen myös mennä. Vantaan logistiset vahvuudet eivät ole kuitenkaan kadonneet mihinkään, vaan voivat osoittautua entistä vahvemmiksi. Nyt on vain saatava Finnairin reitit mahdollisimman kattavasti ja nopeasti auki, Skinnari painotti.

Ministerin mukaan kaupungit tulevat olemaan avainroolissa, kun koronan jälkeinen matkustus lähtee toden teolla kasvuun.

– Aviapolis on jo nyt Suomen toiseksi suurin työpaikkakeskittymä ja siten jo valmiiksi paalupaikalla. Vantaa on ollut tulevaisuutta ajatellen oikealla tiellä, Skinnari kiitteli.

Kaupungista haetaan hyvän elämän aineksia

Kaupunkien kasvavaa roolia korosti myös Helsingin ex-pormestari, viestintätoimisto Milttonin neuvonantaja Jan Vapaavuori. Hän muistutti, että samaan johtopäätökseen tuli jo Aristoteles noin 2 300 vuotta sitten.

– Aristoteleen mukaan ihmiset muuttavat kaupunkeihin hakemaan työtä ja elantoa – ja jäävät sinne asumaan elääkseen hyvän elämän. Kaupunkien menestys pohjautuu tähän edelleen, tosin nuoremmalle polvelle viihtyisä ja toimiva asuinpaikka alkaa olla jo työtä ja palkkaa tärkeämpää, Vapaavuori huomautti.

Kaupunkien tehtävä hyvinvoinnin rakentajana ja ihmisten arjen turvaajana on ex-pormestarin mukaan havaittu myös kansainvälisillä foorumeilla.


Viestintätoimisto Milttonin neuvonantaja Jan Vapaavuori piti puheenvuoron Vantaan elinkeinopäivässä.

– Takavuosina kaupungit eivät toimijoina kiinnostaneet ketään. Koronan myötä niistä on tullut muun muassa YK:n, Maailmanpankin ja useiden talousfoorumien ykkösaiheita. Kaupungit ovat valtioihin verrattuna nopeita ja ketteriä toimijoita ja lisäksi lähellä ihmisiä, Vapaavuori huomautti.

Vantaa aikoo olla Suomen elinvoimaisin kaupunki ja houkuttavin kotipaikka. Vapaavuoren mukaan tavoitteesta ei puutu ainakaan kunnianhimoa, mikä on pelkästään hyvä asia.

– Minun aikanani Helsingistä visioitiin maailman toimivinta kaupunkia ja ajatusta oli aikanaan varsin vaikea myydä. Koronakriisi on kuitenkin osoittanut, että sille on vahvat perusteet, Vapaavuori totesi.

Vantaa kasvaa edelleen

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan pelot Vantaan kasvun hiipumisesta ovat turhia, vaikka korona iski kovaa ja sen jäljiltä on jouduttu vetämään hieman henkeä. Väestöennusteiden mukaan Vantaalla olisi vuonna 2050 noin 300 000 asukasta.

– Ensi vuonna Vantaalle valmistuu noin 2 000 asuntoa, mikä on alle puolet vuoden 2019 tasosta. Talous on kuitenkin toipunut ja velkaa on vähemmän kuin koskaan eli noin 3 600 euroa asukasta kohden, Viljanen kehaisi.

Kaupunki panostaa lähivuonna liikenneyhteyksien, kaupunkikeskusten ja etenkin Tikkurilan uudistamiseen, mutta jatkaa myös Aviapoliksen kehittämistä. Kaupunginjohtajan suurin murhe on korkea 12,2 prosentin työttömyysaste ja etenkin pitkäaikaistyöttömyys. Se on jo kolminkertainen verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan.

– Samaan aikaan yrityksiä kuitenkin perustetaan ennätystahtia. Tämän vuoden alkupuolella luvuksi kirjattiin yli 600, Viljanen iloitsi.


Onnittelemme jäsenyritystämme Minttiravintolat Oy:tä Vantaa-mitalista.


Vantaa-mitali Minttiravintoloille

Minttiravintolat Oy palkittiin Vantaa-mitalilla. Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala luovutti palkinnon yrittäjä Kimmo Bergmanille.
Minttiravintolat Oy palkittiin Vantaa-mitalilla. Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala luovutti palkinnon yrittäjä Kimmo Bergmanille.

Elinkeinopäivän päätteeksi jaettiin Vantaa-mitali, jonka tänä vuonna sai Minttiravintolat Oy.

Yritykseen kuuluu viisi ravintolaa eri puolilla Vantaata. Palkintoperusteissa yhtiötä kiitettiin määrätietoisesta kasvusta, innovatiivisuudesta sekä aktiivisesta kehittämisestä ja yhteistyöstä. Vahvasti vantaalaisen identiteetin omaava yritys on myös toiminut oman toimialansa äänitorvena koronapandemian keskellä.

Palkinnon vastaanotti yrittäjä Kimmo Bergman ja sen luovutti Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala.


Vantaa-mitali on jaettu vuodesta 1974 lähtien. Se on tunnustus menestyksekkäästä työstä ja Vantaan elinvoimaisuuden kehittämisestä.


Lue myös

Toimitusjohtajalta: Vantaa antoi rohkean lupauksen yrityksille

Lupaaminen on paljon helpompaa kuin lupausten täyttäminen. Lähtökohtaisesti ei ole kuitenkaan syytä epäillä Vantaan lupauksen...

Vantaan Energia hakee kumppanien kanssa vauhtia päästövähennyksiin

Vantaan Energia kehitti kumppaneiden kanssa biovoimalan tehoa parantavan digitaalisen järjestelmän. Yhteistyönä syntyvät innovaatiot auttavat energiayhtiötä vähentämään päästöjä.

Vantaan innovaatiokilpailusta näkyvyyttä ja rahoitusta parhaille kaupunkikehittämisen ideoille!

Kilpailussa tarjoutuu aito mahdollisuus toteuttaa idea, johon ei ole käytettävissä omaa...