Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälän blogikirjoitus koronaepidemiasta.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Maailmantalouden uhat ovat selvästi kasvaneet viime aikoina. Yritykset joutuvat sietämään suurta epävarmuutta ja ottamaan vastaan ikäviä yllätyksiä, kun kansalliset poliittiset paineet aiheuttavat markkinoiden sääntelyyn äkkinäisiä ratkaisuja. Näiden seurauksena maailmankauppa kääntyi viime vuonna laskuun monen vuoden suotuisan kehityksen jälkeen.

Tänä vuonna koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut taloudelle aivan uudet haasteet. Kaikki yritykset joutuvat ottamaan ne huomioon omassa toiminnassaan. Vaikka pandemia saataisiinkin aikanaan hallintaan, ovat vaikutukset useimmilla aloilla varsin pitkäaikaisia. Koronapandemian torjuminen on johtanut myös moniin poliittisiin ylilyönteihin, kuten Yhdysvaltain määräämään lentokieltoon eurooppalaisille ja rajaliikenteen pysäyttämiseen.

Brexit on toinen esimerkki siitä, miten poliittinen epävarmuus hillitsee markkinoiden kehitystä. Britannia on eronnut Europan unionista, mutta vielä emme tiedä, millä pelisäännöillä kauppaa käydään ja henkilöiden liikkuvuutta säännellään ensi vuodenvaihteesta lähtien. Pääministeri Johnson on korostanut, ettei Britannia kaipaa lisäaikaa vaan haluaa lopullisesti irrottautua EU:sta 1.1.2021 alkaen. Koska useita satoja avoinna olevia kysymyksiä ei millään ehditä neuvotella valmiiksi ennen vuodenvaihdetta, jää jäljelle vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: Britannian EU-ero suppean kauppasopimuksen kera tai kokonaan ilman mitään kauppasopimusta. Molemmat merkitsevät yrityksille kasvavaa kauppabyrokratiaa, tulleja ja muita kaupan rajoituksia.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa on viime viikot eletty hiljaiseloa. Mitään varmuutta sen jatkumisesta ei ole, sillä marraskuussa pidettävät Yhdysvaltain presidentinvaalit saattavat aiheuttaa uusia tarpeita esittää kovia protektionistisia toimenpiteitä.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita saattaa aiheutua myös Lähi-idän kriiseistä. Maailman suurimpien öljyvarojen päällä on suuria poliittisia jännitteitä, jotka saattavat purkautua uusina sotilaallisina ja taloudellisina reaktioina. Kriisit ja niistä aiheutuneet taloudelliset pakotteet ovat jo tähän mennessä aiheuttaneet monien vientimarkkinoiden tyrehtymistä myös suomalaisyrityksille.

Pyrimme pitämään jäsenyritykset mahdollisimman hyvin kartalla siitä, mitä tuleman pitää.

Kauppakamari palvelee

Maailmantalouden kehityksessä on yrityksille paljon seurattavaa. Kauppakamari pyrkii omalta osaltaan tuottamaan ajantasaista tietoa talouden käänteistä heti, kun sitä on saatavissa.

Tätä varten olemme vahvistaneet  ulkomaankaupan neuvontapalveluita, fokusoineet Enterprise Europe Network -verkoston toimintaa, lisänneet informaatiota kaupan käänteistä jäsentilaisuuksissa ja kehittäneet ulkomaankaupan asiakirjapalveluita.

Lue myös:

Toiselle puoliajalle

Pääministeri Marinin hallitus kokoontuu näinä päivinä päättämään poikkeuksellisen merkittävistä koko kansakunnan hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Hallituksen tulisi päättää julkisen talouden suunnitelmasta ja valtion budjettikehyksistä seuraaville vuosille, talouden ja työllisyyden parantamiseksi tarvittavista rakenteellisista toimista, koronarajoitusten purkamisen aikataulusta ja rokotusjärjestyksen muuttamisesta. Samaan aikaan eduskunnassa on käsiteltävänä erityisen suuria hankkeita, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.
Edellinen artikkeli Pitääkö suorituksia palauttaa ylivoimaisen esteen tilanteessa – case Korona? Seuraava artikkeli Työnteko estyy yrityksessä ylivoimaisen esteen vuoksi