Jukka Koivumäki on Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija. Verotus, arpajaisverolaki.

Viikon kysymys: ammattimaisessa liikenteessä käytettävän ajoneuvon poistot

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys 

Hankimme ammattimaiseen liikenteeseen käytetyn uuden ajoneuvon vuonna 2021. Voimmeko tehdä tämän ajoneuvon osalta korotetut poistot? 

Vastaus 

Ammattimaisessa liikenteessä käytettävän ajoneuvon poistot voidaan tehdä verotuksessa kahdella erilaisella tavalla. Poistot voidaan tehdä normaalisti EVL 30 §:n mukaisina menojäännöspoistoina eli maksimissaan 25 %:n poistoina koko kaluston menojäännöksestä vuosittain. Vaihtoehtoisesti voidaan soveltaa EVL:n 33 § 3 momenttia. Sen mukaan ajoneuvon hankintamenosta vähennetään ensimmäisenä vuonna 25 %, kahtena seuraavana vuotena 20 % ja sen jälkeen 15 % vuosittain. Poistot lasketaan alkuperäisestä hankintamenosta ja tehdään kunkin auton osalta erikseen. Poistotapa tulee valita hankintavuonna ja sitä ei voi vaihtaa seuraavina vuosina. Jokaiselle ajoneuvolle voidaan valita poistotapa erikseen. 

Korotetun poiston mahdollisuus on olemassa ammattimaisessa liikenteessä olevalle ajoneuvolle, jos poistot tehdään EVL 30 §:n mukaisesti. Jos poistot tehdään EVL 33 § 3 momentin erityssäännöksen mukaisesti, korotettu poisto ei ole mahdollista. 


Jukka Koivumäki
verotuksen asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari


Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?


Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Suomi tarvitsee metropolipolitiikkaa – MetropoliAreenalla fokuksessa on Helsingin seudun menestys

Helsingin seudun maapinta-ala on vain reilun prosentin koko Suomesta, mutta täällä...

Kolme kysymystä itsenäisyyspäivän palkanmaksuun liittyen

Onko itsenäisyyspäivä aina työntekijän palkallinen vapaapäivä? Itsenäisyyspäivä on ainoa lakiin perustuva palkallinen arkipyhä. Siitä on...

Viikon kysymys: Osingonjakopäätöksestä, päätöksen perumisesta ja verotuksesta

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.