Mika Olli on Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija neuvontapalveluista.

Viikon kysymys: ketjukauppatilanne

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Kroatialainen asiakas tilaa meiltä Suomesta laitteen. Me tilaamme laitteen Hollannista ja he toimittavat laitteen Ranskaan kroatialaiselle asiakkaalle, joka suorittaa asennustyön. Yhteisökauppaa siis, mutta miten verottaja katsoo tapausta? 

Vastaus

Kyse on ketjukaupasta, tavara myydään kaksi kertaa peräkkäin. Seuraavassa mahdolliset vaihtoehdot: 

Jos kroatialainen tilaaja, Yhtiö A on VAT-rekisterissä myös Ranskassa, soveltuu ketjukauppaan kolmikantakaupan säännöt, eli kroatialainen Yhtiö A tilaa Suomi Oy:ltä (B) tavaran toimitettuna Ranskaan ja Suomi Oy (B) tilaa tavaran Hollannista (C). Tavara kuljetetaan ensimmäiseen myyntiin liittyen suoraan toiselle ostajalle A.  

Kolmikantakaupan edellytykset täyttyvät, kun kaupan osapuolet on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin eri EU-maissa, ja ne käyttävät liiketoimea tehdessään eri EU-maissa annettuja arvonlisäverotunnisteita. Tavara myydään kaksi kertaa peräkkäin, myynti tapahtuu ensin C:lta toiseen EU-maahan B:lle ja B:ltä edelleen A:lle kolmanteen EU-maahan, mutta tavara kuljetetaan suoraan ensimmäiseen myyntiin liittyen ensimmäiseltä myyjältä (C) toiselle ostajalle (A). 

Jos A on VAT-rekisterissä ainoastaan Kroatiassa, ei kyse ole kolmikantakaupasta, koska tavaran kuljetus päättyy Ranskaan, tällöin B:n pitäisi rekisteröityä Ranskaan yhteisöhankinnan vuoksi ja laskuttaa A:ta Ranskan verolla. 


Mika Olli
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Mitkä maat hyväksyvät ATA carnet -tulliasiakirjan?

Muut asiantuntijamme ja juristimme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Mistä summasta maksan Suomeen yhteisöveroa?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Kuka vastaa tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.