Jukka Säikkälä, ulkomaankaupan määräysten asiantuntija, Helsingin seudun kauppakamari

Viikon kysymys: vientiasiakirjojen laillistaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys 

Ostaja pyytää meiltä vientiasiakirjojen laillistusta, miten toimimme? 

Vastaus  

Tavaraviennissä kohdemaan maahantuoja saattaa vaatia kaupallisten asiakirjojen laillistusta, erityisesti arabimaihin vietäessä. Tämä koskee yleensä kauppalaskua ja kauppakamarin myöntämää alkuperätodistusta. Tällöin asiakirjat tulee pääsääntöisesti vahvistaa ensin kauppakamarissa ennen kuin ne toimitetaan kohdemaan Suomessa toimivaan suurlähetystöön laillistettavaksi. Tietyt maat voivat vaatia asiakirjoille tämän ohella myös Suomen ulkoministeriön laillistusta. Kauppakamarin vahvistuksen ja alkuperätodistuksen hakemisen voi tehdä vientiasiakirjat.fi -palvelun kautta. 

Jos vientikohdemaalla ei ole Suomessa suurlähetystöä, niin ostajalta on hyvä varmistaa voisiko laillistuksen tehdä jonkun muun Suomessa toimivan konsulaatin kautta vai pitääkö se tehdä kohdemaan Suomea lähimmässä sijaitsevassa suurlähetystössä. Myös laillistavasta suurlähetystöstä on syytä varmistaa etukäteen laillistukseen liittyvät käytännön toimenpiteet. 

KauppakamariTiedon Viennin maatieto -teoksessa kerrotaan tarkemmin maakohtaisista määräyksistä vientiasiakirjojen laillistuksiin liittyen. Palvelu on nyt maksutta käytössä 30.4.2022 saakka. 


Jukka Säikkälä
ulkomaankaupan määräysten asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari


Viennin maatieto -palvelu käytössänne 30.4.2022 asti

Viennin maatieto -palveluun pääsee kirjautumalla seuraavilla tunnuksilla:
käyttäjätunnus: viennin.maatieto@chamber.fi
salasana: koekäyttö2022

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Mitkä maat hyväksyvät ATA carnet -tulliasiakirjan?

Muut asiantuntijamme ja juristimme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Mistä summasta maksan Suomeen yhteisöveroa?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Vuosilomalaissa ei suoraan lue, että kuuteen lomapäivään sisältyy yksi lauantai. Mihin tämä lauantaisääntö perustuu?

Vuosilomalaki edellyttää, että työnantaja selvittää vuosiloman antamisessa työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet,...