Jukka Koivumäki on Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija. Verotus, arpajaisverolaki.

Yritysten ja yksityishenkilöiden Ukrainan lahjoitusten verotus

Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluun on tullut kysymyksiä lahjoituksista Ukrainaan. Miten lahjoituksia käsitellään verotuksessa?

Jos yritys tekee lahjoituksen Ukrainaan,
miten sitä käsitellään verotuksessa?

Tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvat menot ovat yritykselle vähennyskelpoisia verotuksessa. Yritys voi lahjoittaa varoja yleishyödylliseen tarkoitukseen, esimerkiksi Ukrainaan sodasta kärsiville, mutta lahjoitukset eivät ole vähennyskelpoista verotuksessa, koska ne eivät ole tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvia menoja.


Miten käsitellään yksityishenkilön lahjoitusta Ukrainaan?

Yksityishenkilön lahjoitukset yleishyödylliseen toimintaan ovat saajayhteisölle verovapaita määrästä riippumatta. Tällaista toimintaa on myös Ukrainassa tai muualla olevien yleishyödyllisten yhteisöjen toiminta sotaa kärsivien hyväksi.

Yksityishenkilö voi lahjoittaa rahaa tai tavaroita Ukrainaan ilman veroseuraamuksia.
Lahjoituksen tekijällä ei ole ilmoitusvelvollisuutta lahjoituksesta Verohallinnolle.

Jos lahjoitus kohdistuu muuhun kuin yleishyödylliseen toimintaan, lahjoituksensaajaan voi kohdistua lahjavero, jos lahjoitusten määrä kyseiselle taholle on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän. Tässäkään tapauksessa lahjoituksen antajalla ei ole ilmoitusvelvollisuuttaa Verohallinnolle.


Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Lue myös

Päivitetty 28.2.2023: Ukrainan tilanteen vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Ukrainan kriisin laajennettua uusia pakotteita...

Lausunto: Elinkeinopoliittiset tavoitteet maankäytölle (ELMA) -työstä

Helsingin seudun kauppakamari on 10.11.2021 antanut lausunnon Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osastolle Elinkeinopoliittiset tavoitteet maankäytölle (ELMA) -työstä.

Chamber Talent Boost luo kansainvälisen osaamisen ekosysteemiä

Helsingin seudun kauppakamarissa aloittanut Chamber Talent Boost luo Helsingin seudulle työnantajia ja kansainvälisiä osaajia yhdistävää...