Marko Silen on Helsingin seudun kauppakamarin lakiasiainjohtaja, neuvontapalvelut

Viikon kysymys: Millaisia huijausyrityksiä yrityksiin kohdistuu tekoälyn avulla?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastaus: Rikolliset ovat aina olleet nopeita ottamaan uutta tekniikkaa käyttöön. Yrityksen johdon sähköpostitilejä on kaapattu ja valekotisivuja on tehty siitä alkaen kun verkkomaailma ja sen apuvälineet tulivat käyttöön. Edelleen näiden perinteisten keinojen avulla tehdään menestyksekkäästi rikoksia ja yritysten henkilökunnan kannattaa olla varuillaan erityisesti jos pyydetään poikkeavia kiireellisiä maksujärjestelyjä sähköposteilla tai tekstiviesteillä johdon nimissä.

Tekoälyn käyttö nostaa huijausyritykset uudelle tasolle. Tekoälyn avulla voidaan luoda uskottavalta tuntuvia teams-kokouksia jossa osallistujat näyttäisivät olevan yrityksen henkilökuntaa. Tekoälyn avulla voidaan myös kaapata yrityksen edustajan ääni ja käyttää sitä uskottavasti esimerkiksi WhatsApp-ääniviestissä. Äänen matkimiseen riittää että henkilön puhetta saadaan tallennettua noin 10 sekunnin ajan.

Miten sitten varautua ettei joudu huijatuksi? Useimmiten rikollisilla on tavoitteena saada tavalla tai toisella rahansiirtoja aikaan. Yleensä kiire on yksi varoitusmerkki ja se että rahansiirto poikkeaa normaaleista rutiineista; sen väitetään esimerkiksi liittyvän yritys-tai liiketoimintakauppaan, jotka usein ovat kauppaprosessin aikana luottamuksellisia.

Tekoälyn avulla luodut huijauskokoukset joudutaan rikollisten toimesta käsikirjoittamaan etukäteen ja kannattaakin esittää useita kysymyksiä kokouksen aiheesta jos joutuu tällaiseen kokoukseen. Tällöin on todennäköistä että etukäteen kuvatuilla feikkivideoilla ei ole tällaiseen varauduttu. Aina on myös syytä, jos maksujärjestelyissä on kyse rutiineista poikkeamisesta, varmistaa asia muilta henkilöiltä yrityksen sisällä tai asiakkaalla. Esimerkiksi toimittajayrityksen ilmoitus tilintietojen muuttumisesta pitäisi soittaa kelloja ja kannattaa varmistaa asia po. yrityksen taloushallinnon henkilöiltä vaikka puhelimella.

Marko Silen
lakiasiasiainjohtaja
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Kauppakamari kouluttaa

Tutustu Tekoäly ja digi koulutuksiin KauppakamariKaupassa.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Tekoälyn käyttö on vielä harvojen harrastus

Kysyimme maaliskuussa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksiltä, onko tekoäly todellisuudessa jo käytössä yrityksissä. Kyselyyn saatiin yli...

Business Espoon Elinkeinofoorumissa patisteltiin tekoälypolulle

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja Nokia-taustainen teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä....