Artikkelikuva

Konkreettista hyötyä liiketoimintaan HELBUSista – Monican kokemukset ja vinkit

Alkuvuodesta 2024 Helsingin seudun kauppakamari ja HELBUS Helsinki School of Business myönsivät stipendin MBA-opintoihin Monica Javanaiselle, joka aloitti opinnot 24. tammikuuta. Haku syksyllä alkaviin opintoihin päättyy 31.7.

Monica on yrittäjä ja työskentelee toimitusjohtajana miehensä kanssa perustamassaan J&Co Digital yrityksessä. Uudet opinnot ovat osoittautuneet jo ensimmäisien kuukausien aikana hyödyllisiksi ja tarjonneet uusia työkaluja oman työn ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Miten kevät opintojen parissa on sujunut?

Opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja on ollut aivan huippua. Alku oli intensiivinen, mutta aikataulutus ja suunnitelmallisuus ovat auttaneet paljon. Sisällöllisesti opinnot ovat olleet jopa kiinnostavampia kuin osasin odottaa.

Miten ajankäyttö ja muun elämän yhdistäminen opintoihin on sujunut?

Merkitsin heti vuoden alussa kaikkien luentojen päivämäärät ja ajat kalenteriini ylös. Sen lisäksi päätin varata kalenterista säännöllisesti noin 10–15 tuntia viikosta opiskelulle.

Tärkeintä on miettiä realistisesti kuinka paljon aikaa voi milloinkin käyttää, priorisoida asioita eri tavalla ja sitoutua tehtyyn suunnitelmaan. Itse nipistän opiskeluajan esimerkiksi sarjojen katselusta tai muusta ei pakollisesta tai niin tärkeästä.

Koska olen yrittäjä, olen muutaman kerran joutunut priorisoimaan töitä ja olemaan poissa luennoilta, mutta onneksi etäluennoista on saatavilla tallenteet

Miten opinnot ovat käytännössä edenneet?

Tammikuussa oli hyvin intensiivinen ja hyvin tarpeellinen aloitusjakso, jossa perehdyttiin HELBUSiin ja itse opiskeluun sekä tutustuttiin muihin opiskelijoihin. Opinnot suoritetaan moduuleissa, yksi moduuli kerrallaan ja niihin kuuluu 1–2 tehtävää.  Aikaa menee etä- ja lähiluentojen lisäksi tehtävien itsenäiseen tekemiseen. Tehtävät ovat muodoltaan akateemisia esseitä moduulin aiheista, jotka vaativat taustatyötä ja lähdemateriaaleja. Opinnot ovat jatkuneet koko kevään ilman taukoja ja jatkuvat myös kesällä.

Oletko tutustunut muihin opiskelijoihin?

Minun kanssani aloitti samaan aikaan neljä muuta opiskelijaa, ja vietämme aikaa yhdessä tiiviisti. Seuraavat kaksi vuotta tulemme pitämään yhtä läpi opintojen.  Jotkut luennoista ovat yhteisiä muiden opiskelijoiden kanssa, mutta suurin osa käydään omalla porukalla.

Pienessä ryhmässämme on opiskelijoita kolmesta eri maasta ja erilaisilla taustoilla. Itse olen ainoa yrittäjä. Meille on syntynyt tiivis yhteys ja voin aidosti sanoa saneeni uusia ystäviä.

Omalla porukalla olemme olleet kevään aikana illallisella ja syksyllä menemme mökille yhdessä opiskelemaan ja vaeltamaan. Pienen porukan hyöty luennoilla on myös se, että saamme melkein kuin yksityisopetusta eikä luennoilla voi vahingossakaan jäädä hiljaisena taka-alalle tai multitaskata, niin kuin isossa ryhmässä.

Onko jokin yllättänyt opinnoissa?

Se, että opinnoista on ollut heti hyötyä omassa työssä ja sen myötä itsevarmuus on kasvanut. Englannin kielellä opiskelu ja akateemisen tekstin tuottaminen vaati alussa enemmän työtä kuin ajattelin. Kielitaitoni on hyvä ja luen paljon business-kirjallisuutta englanniksi, mutta opiskelu vaati uudelleen orientoitumista. Myös opiskelutaidot piti kaivaa muistinperukoilta.

Mikä on motivoinut eniten?

Oppimisen ilo, kehittyminen ja se kun huomaa kuinka opittuja asioita voi heti alkaa viemään käytäntöön. Ei tarvitse odottaa kahta vuotta ollakseen valmis, vaan erilaisia prosesseja ja työkaluja tulee koko ajan hyödynnettäväksi. Esimerkiksi ensimmäisessä moduulissa käsiteltiin johtamista, ja se sai reflektoimaan omaa johtamista ja miettimään miten voin kehittyä johtajana.

Ennen opintojen aloittamista yrityksessäni oli idea uudesta tuotteesta, ja olen lähtenyt viemään sitä eteenpäin opintojen ohella. Yrittäjyyttä käsittelevässä moduulissa tehdään liiketoimintasuunnitelma, jota voimme suoraan hyödyntää tämän uuden tuotteen kehittämiseen.

Mielessäni olen jakanut seuraavat 2 vuotta pienempiin jaksoihin ja etenen moduuli kerrallaan. Näen jo silmissäni kuvan tiimistäni valmistujaispäivänä lakit päässä. Sitä kohti!

Monican kolme vinkkiä:                                       

  • Varaa kunnolla aikaa opintojen aloittamiseen. Alku oli intensiivinen, mutta tärkeä jotta pääsin opiskeluihin kiinni.
  • Jännittäminen uuden asian äärellä on luonnollista, mutta lopulta turhaa. Kannattaa hyväksyä se, että on hetkellisesti mukavuusalueensa ulkopuolella, niin helpottaa!
  • Mieti etukäteen miksi haluat opiskella ja voitko oikeasti sitoutua siihen. Suunnitelman tekeminen ja siinä pysyminen on erittäin tärkeää, eikä opintojen ja muun elämän yhdistäminen silloin tunnu kuormittavalta.

Kiinnostuitko? Seuraava MBA-tutkinnon aloitusajankohta on syyskuussa 2024 ja viimeinen hakupäivä siihen on suomalaisille ja EU-kansalaisille on 31.7.2024. Tutustu tarkemmin ja hae HELBUSin sivuilta

Lue myös

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Onnistuneen urapolun ensiaskeleet HELBUSista

Kansainvälinen johtamis- ja liiketoimintaosaaminen ovat keskiössä englantilaisen University of Northamptonin -tutkinnossa, jonka voi opiskella HELBUSissa Helsingissä. Bachelor...

Uutta puhtia työelämään HELBUSista

Rahoitusalalla työskentelevä Jukka Kuusala haluaa kehittyä ja rikastaa ammatillista ajatusmalliaan herkeämättä. Ulkomaan kaupan parissa työskennellessään hän on...