Hankejohtaja Panu Vesterinen Kauppakamari.

Sähkökatkosta voi koitua kallis jälkilasku

Lähiviikot voivat tuoda sähkönjakelun rajoituksia ja paikallisia sähkökatkoksia, jotka saattavat sotkea yritysten arkea perin pohjin. Siksi niiden vaikutukset omalle liiketoiminnalle kannattaa kartoittaa mahdollisimman tarkasti jo etukäteen.

Ei vara venettä kaada, muistuttaa vanha kansanviisaus.

Se tuntui olevan pätevä yleisohje myös Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa (15.12.2022), jossa pureuduttiin mahdollisten sähkökatkojen konkreettisiin vaikutuksiin yritystoiminnalle.

Niiltä on Kauppakamarin hakejohtajan Panu Vesterisen mukaan käytännössä mahdotonta välttyä, sillä sähkökatkon osuessa kohdalle julkinen liikenne pysähtyy, vedentulo lakkaa, pankit ja kaupat menevät kiinni ja polttoaineen jakelu tyssää. Jos katkos venyy useiksi tunneiksi, alkavat myös kännykkäverkkojen tukiasemat ja nettiyhteydet hyytyä.

Tilanteen vielä pitkittyessä saattaa tulla myös vilu, kun asuin- ja toimistokiinteistöt alkavat lämmityksen katketessa jäähtyä.

– Viimeistään nyt kannattaa selvittää perin pohjin, mihin kaikkeen sähkökatko yrityksen arjessa ja liiketoiminnassa saattaa vaikuttaa. Lopputulos voi olla melkoinen yllätys, Vesterinen totesi.

Samalla hän painotti, ettei tilanteen edessä saa kuitenkaan nostaa käsiä pystyyn. Vaikka jakelun keskeytyksistä voi olla yritykselle toimialasta ja kokoluokasta riippuen paljonkin harmia, se ei välttämättä pysäytä koko toimintaa.

– Hyvällä ennakkosuunnittelulla ja yhdessä sopien firmaa voi pyörittää jollain tapaa myös ilman sähköä. Töitä voi esimerkiksi ajoittaa ennakoitujen kulutushuippujen ulkopuolelle, jolloin riski sähkökatkoksiin on pienempi. Näitä mahdollisia toiminta- ja aikataulumuutoksia kannattaa käydä läpi myös asiakkaiden kanssa, Vesterinen opasti.

Sähkökatko halvaannuttaa talotekniikan

Hyvän ennakkovarautumisen ja -suunnittelun merkitystä korostivat myös kiinteistö- ja toimitilapalveluja tarjoavan ISS:n asiakkuusjohtaja Perttu Raitala ja kiinteistöpalveluiden tuotejohtaja Jukka Backlund.

– Sähkön toimitusvarmuus on ollut meillä Suomessa niin korkea, ettei erilaisten varajärjestelmien toimivuutta ja tarvetta ole välttämättä edes mietitty tai varmistettu. Nyt ollaan aivan uudessa tilanteessa ja myös yrityksissä pitää herätä asialle, kaksikko totesi.

Raitalan mukaan arkinen työpäivä tutussa toimistotalossa muuttuu sähkökatkon sattuessa täysin toisenlaiseksi, kun hissit pysähtyvät, valot sammuvat, sähköiset lukitusjärjestelmät halvaantuvat, tietoliikenneverkot eivät toimi, hanoista ei tule vettä ja valtaosa talotekniikasta putoaa pois päältä.

Eikä tilanne välttämättä ole täysin ohi, vaikka sähkökatko jäisi lyhyeksi. Modernissa toimistokiinteistössä on niin paljon automatiikkaa, etteivät kaikki järjestelmät välttämättä palaudu ennalleen katkoksen jälkeen.

– Lisäksi sähkökatko aiheuttaa valtavan määrän erilaisia hälytyksiä, joiden tutkimiseen ja kuittaamisen menee huoltoyhtiöltä oma aikansa, Raitala totesi.

Jukka Backlundin mukaan kiinteistöt ovatkin tänä päivänä kuin autoja, joissa voi tulla vastaan monenlaisia yllättäviä vikatiloja.

– Siksi kannattaa jo etukäteen kartoittaa, mitä toimintoja on mahdollisen varavoiman piirissä ja mitkä asiat kiinteistön toiminnassa ovat kriittisiä omalle liiketoiminnalle. Lisäksi taskussa kannattaa pitää ihan perinteiset avaimet, joilla ovista ja porteista päästään kulkemaan myös häiriötilanteessa, Backlund vinkkasi.

Houkuttava hetki pitkäkyntisille

Tärkeällä sijalla on myös avoin ja aktiivinen viestintä. Kun sähköyhtiö varoittaa mahdollisesta sähkökatkosta, kannattaa siitä kertoa saman tien henkilöstölle, jolloin siihen ehditään myös varautua.

Esimerkiksi hissien tai paljon sähköä kuluttavien koneiden käyttöä voi rajoittaa riskitunteina, jos se vain on mahdollista.

– Sähkökatkon jälkeen kannattaa vielä tarkistaa, että lämmitys- ja ilmanvaihtokoneet lähtevät pyörimään eivätkä esimerkiksi palohälyttimet ole pois päältä. Kannattaa olla muutenkin tarkkana, sillä valvontajärjestelmien ja lukitusten häiriöt tarjoavat rikollisille houkuttavan tilaisuuden toimia, Backlund muistutti.

Omin päin ei kaikkia katkaisijoita kannata kuitenkaan väännellä. Esimerkiksi muuntamotilaan ja sähkökeskuksiin saavat mennä vain sähköalan ammattilaiset. Vikavirtasuojia voi toki napsautella päälle, jos sähkökatkos on niitä laukaissut.

– Monia asioita voi ennakoida, mutta aivan kaikkia sähkökatkon seurauksia ei pystytä etukäteen täysin arvioimaan. Siksi kannattaa tässä vaiheessa keskittyä niihin yrityksen kannalta kaikkein kriittisimpiin. Ensimmäisen katkoksen jälkeen ollaan sitten jo viisaampia, ISS.n asiantuntijat painottivat.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Vuosi 2023 alkoi sähköisesti

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula syntyy, kun tuotanto ja tuonti eivät...

Osaajapulaan tarvitaan yhteistyötä ja yrityslähtöisiä opintopolkuja

Pitkän ja piinavan koronakurimuksen yhtenä valopilkkuna on ollut Suomen varsin suotuisia suhdannetilanne. Pandemian alussa uhkana...

Yhdysvaltojen pakotepykälistä voi koitua yllättävä jälkilasku

Kerran amerikkalainen, aina amerikkalainen. Siinä nyrkkisääntö, joka on kansainvälisiin pakotteisiin ja vientivalvontaan erikoistuneen lakiasiain- ja...