Jukka Koivumäki on veroasiantuntija Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelussa.

Viikon kysymys: huojennettu pääomatulo-osinko

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Osakeyhtiön tilikausi on 1.1.2022 – 31.12.2022. Yhtiössä on kaksi henkilöosakasta A ja B ja he kumpikin omistavat yhtiöstä 50 %. Matemaattisen arvon perusteella huojennetun pääomatulona verotettavan osingon määrä (8 % matemaattisesta arvosta) on yhteensä 30 000 euroa. 20.2.2023 tehdään osingonjakopäätös, jossa jaetaan tämä huojennettu pääomatulo-osinko osakkaille. Osakas B tulee myymään osakkeensa henkilölle C kesäkuussa 2023.

Voiko uusi osakas C nostaa huojennettua pääomatulo-osinkoa vuoden 2023 aikana?

Vastaus

Osingon pääomatulo-osuutta ja huojennetun osingon määrää tarkastellaan osakekohtaisesti. Verovuoden aikana tapahtuva osakkeiden luovutus ei lisää tai vähennä osinkotulon yhteenlaskettua pääomatulo-osuutta, jos osinkoa jaetaan verovuoden aikana kahdelle eri osakkeenomistajalle ennen osakeluovutusta ja sen jälkeen.

Jos yhtiössä tehdään uusi osingonjakopäätös vuoden 2023 aikana siten että osinko on myös nostettavissa vuoden 2023 aikana, kyseessä ei ole enää pääomatulona verotettava osinko vaan osinko verotetaan ansiotulona. 20.2.2023 on jo tapahtunut huojennetun pääomatulona verotettu osingonjako näihin osakkeisiin liittyen.


Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Kehysriihen vaikutukset verotukseen

Yritysverotus ja arvonlisävero Euroopan maissa on yleistynyt valtiontuki teollisuuden investointeihin. Varsinkin vihreän siirtymän verotuet ovat laajasti käytössä,...

Neuvontapalvelut: SVOPin palautuksiin selkeyttä!

Marraskuussa 2023 tulleessa uusimmassa ohjeessa (dnro VH/6707/00.01.00/2023) oli vihdoinkin mukana myös verohallinnon kannanotto koskien suunnattua varojenjakoa SVOPista...

Viikon kysymys: Osingonjakopäätöksestä, päätöksen perumisesta ja verotuksesta

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.