Teija Kerbs on kirjanpidon asiantuntijana Helsingin seudun kauppakamarissa.

Viikon kysymys: kulujen aktivointi ja käsittely vuosikuluina kirjanpidossa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Kun rakennuksia, huoneistoja tai tuotantokoneita korjataan, niin koska kulut aktivoidaan tai käsitellään vuosikuluina kirjanpidossa?

Vastaus

Rakennukset

Aktivointipakon alaisia menoja ovat omaisuuden perusparantamiseen liittyvät menot, kuten korjausmenot, joilla rakennuksen laatutasoa nostetaan aiempaa korkeammaksi.

Vuosikuluina ei verotuksessa voi käsitellä omaisuuden laajennus-, muutos-, uudistus- eikä muita vastaavia perusparannusmenoja. Kirjanpidossa aktivoinnin edellytys on aina tulontuottamiskyky useampana tilikautena.

EVL 30 §:n ja 35 §:n mukaan käyttöomaisuuden perusparannusmenot tulee siis aktivoida hankintamenoon, mutta suurehkot korjausmenot luetaan hankintamenoon vain verovelvollisen vaatiessa. Vaatimuksena suurehkot korjausmenot esitetään aktivoimalla menot kirjanpidossa. Korjauksen rahamääräinen suuruus ei yksin ratkaise kirjanpitokäsittelyä. Vuosikuluina käsiteltävät korjaukset voivat olla myös euromääräisesti suuria, harvoin toistuvia ja laajoja kunnossapitotöitä.

Huoneistot

Huoneistoihin tehtävät korjaukset kirjataan vuosikuluina. Vuosikorjauksia voivat olla esimerkiksi lieden tai jääkaapin vaihto, maalaus ja tapetointi. Perusparannusmenot, esimerkiksi parvekelasien asennus voidaan aktivoida muihin aineettomiin hyödykkeisiin.

Tuotantokoneet

Samoin kuin rakennuksissa, aktivoinnin ja vuosikulujen esittäminen kirjanpidossa menee kuten rakennuksissa. Useampana tilikautena tuloa tuottavat perusparannukset aktivoidaan ja mahdollisuus myös suurissa korjausmenoissa näin tehdä. Vuosikuluina kirjataan tavanomaiset korjaus- sekä huoltokustannukset.


Teija Kerbs
kirjanpidon asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: vienti-ilmoituksen antaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.