Jukka Koivumäki on veroasiantuntija Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelussa.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Suomessa sijaitsevassa yrityksessämme oli viikon ajan virolaisen yhtiön työntekijöitä rakentamassa väliseiniä. Virolaisella yhtiöllä ei ole Suomessa kiinteää toimipaikkaa eikä se ole muutenkaan missään verohallinnon rekisterissä. Tilitämme asennustyöstä ALV:n käännetyllä verolla Suomeen, mutta tulisiko tästä asennuslaskusta huomioida jotain muutakin?

Vastaus

Suomalaisen työn teettäjän on pidätettävä lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta, kun työ on konkreettisesti tehty Suomessa. Lähdeveroa peritään 13 %, kun suorituksen saajana on osakeyhtiö tai henkilöyhtiö tyyppinen yritys. Lähdeveroa ei tarvitse periä, jos tämä virolainen yhtiö kuuluu suomalaiseen ennakkoperintärekisteriin tai on hakenut verohallinnolta lähdeverokortin, jossa pidätysprosentti on 0 %.

Lähdevero voidaan jättää perimättä myös silloin, kun ulkomainen yritys esittää selvityksen siitä, että kansainvälinen sopimus estää veron perimisen (verosopimustilanteessa yleensä tilanne, jossa ulkomaiselle yritykselle ei muodostu kiinteää toimipaikkaa). Tämä perimättä jättämisen vapautus ei kuitenkaan koske, jos työkorvausta maksetaan talonrakennus-, maanrakennus-, vesirakennus- tai muusta rakennustyöstä, asennus- tai kokoonpanotyöstä, laivanrakennustyöstä, kuljetustyöstä tai siivous-, hoiva- tai hoitotyöstä, tai näille aloille vuokratusta työvoimasta.


Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Pysäköinnin valvontamaksun vähennyskelpoisuus

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: työsopimuksen kesto ja määräaikainen oleskelulupa

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: työn tarjoamisvelvollisuudesta ja takaisinottovelvollisuudesta

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.