Mika Lahtinen on juristi Helsingin seudun kauppakamarissa.

Viikon kysymys: Milloin työntekijän matkustamiseen käyttämä aika on työaikaa?

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vai onko niin, että matka-aikaa ei lueta työajaksi?

Vastaus:

Työaikalain mukaan matka-aika ei ole työaikaa, ellei sitä ole samalla pidettävä osana työsuoritusta. Matkaan käytetty aika voidaan poikkeuksellisesti lukea osaksi työsuoritusta esimerkiksi monta kertaa päivän aikana työntekopaikalta toiselle siirtyvän asentajan tai kodinhoitajan kohdalla tai, jos työntekijä joutuu kuljettamaan moottoriajoneuvoa ja sen mukana työnantajan kuljetettavaksi määräämiä, työn tekemistä varten tarkoitettuja tarvikkeita tai muita työntekijöitä. Jos tällaisesta poikkeuksesta ei ole kyse, niin matkustamiseen käytettyä aikaa ei lueta työajaksi.


Mika Lahtinen
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Voiko työntekijän irtisanoa opintovapaan aikana ja tuleeko tällöin maksettavaksi irtisanomisajan palkka?

Työntekijällä ei ole erityistä irtisanomissuojaa opintovapaan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän...

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...

Neuvontapalvelut: Muistettavaa erilaisista työpaikan poissaoloista

Työntekijän poissaolo-oikeus Osaan poissaoloista työntekijällä on oikeus laissa kerrottujen edellytysten täyttyessä ja osasta täytyy sopia...