Jukka Säikkälä on ulkomaan määräysten asiantuntija Helsingin seudun kauppakamarissa.

Viikon kysymys: Mistä saan tietoa CBAM-hiilirajamekanismista ja siihen liittyvistä velvoitteista?

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) -hiilirajamekanismi on Euroopan unionin uusi tapa ehkäistä hiilivuotoa eli päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Mekanismia sovelletaan EU:n ulkopuolelta EU:hun tuotaviin niin kutsuttuihin CBAM-tavaroihin, joita ovat tietyt rauta- ja terästavarat, rautamalmi, tietyt lannoitteet, tietyt alumiinitavarat, tietyt sementtitavarat, tietyt kemikaalit ja sähkö. Alle 150 euron arvoiset tavaralähetykset ovat vapautettuja määräyksestä.

Siirtymäajalla 1.10.2023–31.12.2025 maahantuojan on selvitettävä päästötiedot tavaran valmistajalta ja raportoitava ne EU:n komissiolle. 1.1.2026 alkaen CBAM-tavaroiden tuonti muuttuu luvanvaraiseksi ja maksullisten CBAM-todistusten hankinta alkaa.

Tullin nettisivuilla on koottu yhteen perustiedot hiilirajamekanismista ja maahantuojille tulevista velvoitteista. Sivuilta löytyy tarkemmat tiedot siitä, mitkä tavarat luokitellaan CBAM-tavaroihin, mitä poikkeuksia määräyksiin on ja kuinka raportointi hoidetaan.


Jukka Säikkälä
ulkomaan kaupan määräysten asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Suomi tarvitsee metropolipolitiikkaa – MetropoliAreenalla fokuksessa on Helsingin seudun menestys

Helsingin seudun maapinta-ala on vain reilun prosentin koko Suomesta, mutta täällä...

Käytännön neuvot yrityksille: Hiilirajamekanismi tulee voimaan lokakuussa 2023

Mekanismia sovelletaan korkean hiilijalanjäljen omaaviin tuotteisiin eli rauta- ja teräteollisuuteen, alumiiniin, lannoitteisiin, sementtiin, tuontisähköön ja...

Myyntijohdon vastuu kasvaa – käytännön vinkkejä modernin myynnin johtamiseen

Olin puhumassa aiheesta vuoden 2023 Nordic Sales Enablement –tapahtumassa, jossa paikalla oli isojen suomalaisten yritysten...