fiiliskuva

Viikon kysymys: osakepääomasijoituksen käsittely omistajan vaihdoksen yhteydessä

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Miten tulee käsitellä osakepääomasijoitus omistajan vaihdoksen yhteydessä?

Osakeyhtiön perustaja oli osakepääoman lisäksi sijoittanut yritykseen pääomaa. Yrityksen omistaja vaihtui, osakepääoma myytiin 100%. Uusi ostaja maksoi kauppasummana juuri tuon osakepääomasijoituksen suuruisen summan. Siirtyykö osakepääomasijoitus uudelle omistajalle, vai kirjataanko se ulos omistajanvaihdoksen yhteydessä?

Vastaus

Osakeyhtiön osakepääomaa ei voi myydä, vaan kyseessä on siis osakkeiden kauppa, jossa osakkeenomistaja on myynyt kaikki osakkeet ulkopuoliselle ostajalle.

Osakepääoma ja muu yhtiön varallisuus on yhtiön varallisuutta, jota voidaan jakaa kulloisellekin omistajalle osakeyhtiölain säännöksiä noudattaen. Yhtiön omistajanvaihdoksella ei siis ole vaikutusta yhtiön osakepääomaan tms. eikä uloskirjauksia tms. tehdä.

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: tuotteiden markkinavalvonta EU:ssa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: vuosiloman kertyminen sairauspoissaolon aikana

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lausunto: Hallituksen esitys ulkomaalaislain 5 luvun muuttamisesta

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt ulkomaalaislain 5 luvun ja siihen liittyvien lakien uudistamisesta lausuntoa. Helsingin...