Jukka Koivumäki on veroasiantuntija Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluissa.

Viikon kysymys: Miten paljon joudun maksamaan luovutusvoitosta veroa?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys:

Olen perustanut osakeyhtiön 1.7.2010 ja siinä vaiheessa sijoitin yhtiön osakepääomaan 2 500 euroa. Muita sijoituksia en ole yhtiöön tehnyt ja osakepääoma on edelleenkin tuo 2 500 euroa. Olen nyt vuonna 2025 myymässä tämän yhtiön koko osakekannan pojalleni. Osakkeiden myyntihinnaksi on sovittu yhteensä 50 000 euroa. Miten paljon joudun maksamaan luovutusvoitosta veroa?

Vastaus:

Osakkeiden luovutuksesta syntynyt luovutusvoitto voi olla verovapaa, jos tietyt sukupolvenvaihdoksen kriteerit täyttyvät. Luovutettavien osakkeiden tulee oikeuttaa vähintään kymmenen prosentin omistusosuuteen kyseisessä yhtiössä. Luovutettavat osakkeet ovat olleet vähintään kymmenen vuotta luovuttajan omistuksessa. Ostajana on luovuttajan lapsi tai muu rintaperillinen tai luovuttajan sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli. Näiden kaikkien kriteerien tulee täyttyä, jotta luovutusvoitto olisi verovapaa.

Jos luovutuksensaaja luovuttaa nämä osakkeet eteenpäin alle viiden vuoden kuluessa, tämä sukupolvenvaihdoksen luovutusvoiton verovapaus huomioidaan hänen luovutusvoittonsa verotuksessa. Jatkoluovutuksen luovutusvoittoa laskettaessa osakkeiden hankintamenoa vähennetään isän verovapaan luovutusvoiton määrällä. Isän verovapaa luovutusvoitto oli 47 500 euroa. Pojan hankintameno osakkeille oli 50 000 euroa, mutta kun siitä vähennetään tuo verovapaan luovutusvoiton määrä, niin osakkeiden hankintamenoksi tulisi 2 500 euroa pojan luovutusvoittoa laskettaessa.

Jos sukupolvenvaihdoshuojennuksen kriteerit eivät täyty, niin isän myydessä osakkeet 50 000 eurolla pojalleen, käytetään luovutusvoittoverotuksessa joko alkuperäistä hankintamenoa tai hankintameno-olettamaa jos sitä kautta verotus tulee keveämmäksi. Hankintameno-olettama on 20 % myyntihinnasta, jos omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 % myyntihinnasta, jos omistus on ollut yli 10 vuotta. Isä on omistanut osakkeet yli 10 vuotta eli hankintameno-olettama on 20 000 euroa (40 % 50 000 eurosta), joten verotettava myyntivoitto olisi 30 000 euroa, josta menisi 30 %:n pääomatulovero.

Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

“Jäsenmaksu kattaa rajattoman määrän yhteydenottoja neuvontaan” – Mitä on Helsingin seudun kauppakamarin tarjoama neuvonta? | Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon, työsuhde- ja lakiasioihin. Voit tarkastaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkosta >>

Lähetä kysymyksesi – asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >>

KauppakamariKauppa

Tutustu myös KauppakamariKaupan verkkopalvelussa oleviin tuotteisiin >>

Lue myös

Viikon kysymys: Mistä summasta maksan Suomeen yhteisöveroa?

Juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: perintövero ulkomailla asuttaessa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Joko nyt pääsisimme eroon sote-palveluiden piilevästä arvonlisäverosta

Piilevä arvonlisävero rasittaa yksityisten sote-palvelujen tuottajia samaan aikaan kun julkisen puolen palvelun tuottajalla ongelmaa ei ole, mutta olisiko ratkaisu ongelmaan vihdoin mahdollinen.