Jukka Koivumäki on Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija. Verotus, arpajaisverolaki.

Viikon kysymys: perintövero ulkomailla asuttaessa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Asun Saksassa eikä minulla ole asuntoa Suomessa. Vanhempani ovat olleet alun perin suomalaisia, mutta ovat asuneet Saksassa jo 10 vuotta. Äitini on kuollut jo aikaisemmin ja nyt kuoli isäni. Sain isältäni perintönä Suomessa olevan kiinteistön eli tontin ja asuinrakennuksen. Lisäksi perintönä tuli Suomessa sijaitseva traktori ja 30 000 euroa rahaa. Joudunko maksamaan perintöveroa Suomeen tästä perinnöstä?

Vastaus

Jollei perinnön tai lahjan kumpikaan osapuoli asu Suomessa, niin tästä perinnöstä ei tarvitse maksaa perintöveroa Suomeen. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin tilanne, jos perintöön sisältyy Suomessa sijaitsevia kiinteistöjä tai asunto- ja kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, joiden kotipaikka on Suomessa.

Perinnön jättäjä eli isäsi ja perinnön saaja eli sinä ette kumpikaan asu Suomessa, joten perintönä tulleesta rahasta ja traktorista ei tarvitse Suomeen maksaa perintöveroa. Suomessa sijaitsevasta kiinteistöstä perintöveroa joudut kuitenkin maksamaan Suomeen.


Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: EU:n ulkopuolelta rekrytointi ja pikakaista

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Etätyö ulkomailla

Etätyön tekeminen niin Suomessa kuin ulkomaillakin perustuu lähtökohtaisesti työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen.

Viikon kysymys: etätyö ulkomailla ja A1-todistus

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.