Mika Olli on veroasiantuntija Helsingin seudun kauppakamarissa.

Viikon kysymys: tietokoneohjelmiston hankinta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys 

Mitä pitää ottaa huomioon, kun olemme hankkimassa tietokoneohjelmistoa Britanniasta? Minkälaisia ilmoituksia pitää tehdä ja miten alv-käsittely tehdään?

Vastaus

Hankinnassa on kaksi eri mahdollisuutta: se käsitellään joko tavarana tai palveluna. Ohessa tarkemmin:

ATK-ohjelman hankinnan arvonlisäverotus tapahtuu lähtökohtaisesti maahantuonnin yhteydessä silloin kun ohjelma tuodaan Suomeen EU:n ulkopuolelta fyysiselle tietovälineelle tallennettuna (tavara). Tällöin maahantuonnin ALV:n perusteen lähtökohtana on tullausarvo.

Ilmoituksella veron peruste kohdassa Tavaroiden maahantuonnit EU:n ulkopuolelta ja vero kohdissa Vero tavaroiden maahantuonneista EU:n ulkopuolelta ja Verokauden vähennettävä vero.

Jos ohjelma hankitaan internetin välityksellä pelkkänä tiedostona, varsinaista tavaran tuontia ei tapahdu, vaan ohjelman myynti Britanniasta Suomeen verotetaan palvelujen hankintana. Elinkeinonharjoittajalle myytyyn immateriaalipalveluun sovelletaan myyntimaan yleissäännöstä eli palvelu on myyty Suomessa, kun se luovutetaan tänne sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle (AVL 65 §). Ostaja soveltaa hankintaan käännettyä verovelvollisuutta.

Ilmoituksella EU:n ulkopuolelle sijoittautuneelta elinkeinonharjoittajalta ostetut palvelut kohdissa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain ja jos hankinta on vähennyskelpoinen, ilmoitetaan vero lisäksi kohdassa Verokauden vähennettävä vero.


Mika Olli
verotuksen asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari


Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?


Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: keksintöjen suojaaminen Euroopassa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.