Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi

Keskuskauppakamari: Pysäytetään tauti, ei terveitä työntekijöitä

Suomen ja Viron Keskuskauppakamarit lähettivät tänään yhteisen kirjeen Viron tänään työssään aloittavalle pääministerille Kaja Kallakselle sekä Suomen pääministerille Sanna Marinille.

Kirjeessä vedotaan maiden hallituksiin, että ne yhteistyössä keskenään ja maiden välisten liikennöitsijöiden kanssa löytäisivät ratkaisun testaamisjärjestelyyn, jolla terveiden ihmisten liikkuminen maiden välillä voidaan turvata.

Yksi mahdollisuus on sopia, että kaikkien laivoihin nousijoiden on esitettävä negatiivinen testitulos 48 tunnin sisällä otettuna. Suomen päässä voi olla vielä omat maahantuloon liittyvät toimenpiteet tämän päälle.

– On pidettävä koko ajan mielessä, että tavoitteenamme on estää taudin leviäminen, ei terveiden ihmisten liikkuminen. Suomen hallitus ottaa taudin torjunnan vakavasti, mutta työn ja talouden tarpeeton haittaaminen ei ole perusteltua. Etenkin jos on parempia keinoja varmistaa, ettei virus leviä matkustajien mukana, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Romakkaniemi odottaa Kallaksen hallitukselta rohkeita, taloutta ja työllisyyttä vauhdittavia uudistuksia.

– Jos Viro otti monissa asioissa oppia Suomesta 1990-luvulla, niin Suomen olisi syytä ottaa oppia monessa asiassa siitä, mitä Viro on tehnyt tällä vuosituhannella talouskasvun, verotuksen, yritysten toimintaympäristön ja tehokkaan hallinnon aloilla, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi on tänään myös onnitellut yksityisesti Viron uutta pääministeriä. Uusi pääministeri Kallas on vieraillut Suomessa kahdesti lähivuosina Romakkaniemen kutsusta. Ohjelmassa on ollut muun muassa Suomen politiikan, talouden ja median kärkinimien tapaamisia sekä pääpuheenvuoro yritysjohtajille Keskuskauppakamarin valtuuskunnan kokouksessa.

– Opin tuntemaan Kallaksen ja seurasin hänen työtään, kun hän oli europarlamentaarikkona ja itse toimin kabinettipäällikkönä komissiossa. Ihailen hänen osaamistaan, ahkeruuttaan ja johdonmukaista liberaalia uudistusasennettaan, olipa kyse työlle ja yrityksille myönteisestä taloudesta tai sosiaalisista arvokysymyksistä, Romakkaniemi sanoo.

Kallas ja Romakkaniemi

– Opin tuntemaan Kallaksen ja seurasin hänen työtään, kun hän oli europarlamentaarikkona ja itse toimin kabinettipäällikkönä komissiossa.

Ihailen hänen osaamistaan, ahkeruuttaan ja johdonmukaista liberaalia uudistusasennettaan, olipa kyse työlle ja yrityksille myönteisestä taloudesta tai sosiaalisista arvokysymyksistä, Romakkaniemi sanoo.

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Työelämän syrjintäkiellot ja työntekijöiden tasapuolinen kohtelu

Jokaisen työnantajan on muistettava toiminnassaan työsopimuslain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain velvollisuudet toimia tasapuolisesti ja kohdella työntekijöitä syrjimättömästi.

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – opas kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari julkaisi oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa.