Artikkelikuva

Ukrainalaisten työlupien käsittelyyn tarvitaan nopeita uusia ratkaisuja

Pitkät käsittelyajat ukrainalaisten pakolaisten työluvissa eivät saa viivästyttää työnteon aloittamista. Kauppakamari vaatii, että ukrainalaiset on saatava pikaisesti työllistymis- ja asettautumispalvelujen piiriin.

Sotaa pakenevilla ukrainalaisilla on Suomessa oikeus tilapäisen suojelun asemaan, mikä takaa heille oikeuden tehdä heti työtä. Suojelua on hakenut yli 13 000 ukrainalaista, joista noin 10 prosenttia on saanut päätöksen. Tällä hetkellä ukrainalaisten pakolaisten työnteko voi käytännössä alkaa aikaisintaan viiden viikon päästä hakemuksen jättämisestä. Suuri osa ajasta kuluu päätöksenteon jälkeen oleskelulupakortin odotteluun, mikä on nyt noin pari viikkoa. Kun hakemusmäärät kasvavat, nykyisillä käytännöillä käsittelyajat tulevat pitenemään entisestään.  

– Poikkeustilanteessa viiden viikon odottelu on aivan liian pitkä aika, jos työpaikka on jo tiedossa ja työt voisi aloittaa heti. Nyt tulee pikaisesti selvittää, miten mahdollistetaan työnteon aloittaminen heti siinä vaiheessa, kun oleskelulupakorttitilaus on tehty. Jos nykyinen lainsäädäntö estää tämän, on muutos vietävä valmisteilla olevaan ulkomaalaislainkokonaisuudistukseen. Jos lainsäädäntö ei estä tätä, on löydettävä nopeasti ratkaisu työskentelyyn jo korttitilauksen aikana, painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.  

Pakolaisten suuri määrä asettaa Maahanmuuttoviraston, kunnat ja koko yhteiskunnan ison haasteen eteen, kuinka järjestää ukrainalaisten sijoittumiseen liittyvät välttämättömät palvelut kuten varhaiskasvatus, koulupaikat ja miten varmistaa riittävä toimeentulo kriisin keskeltä saapuville. Työllistymisen näkökulmasta tilapäistä suojelua saava voi rekisteröityä TE-toimistossa työnhakijaksi, mutta ilman kotikuntamerkintää heillä ei ole automaattista pääsyä asiakkaaksi työllisyyden kuntakokeiluihin, joihin siirrettiin käytännössä suurin osa vieraskielisten palveluista vuosi sitten. 

– Helsingin seudulla olisi tarpeen tehdä työ- ja elinkeinoministeriön linjaus, jolla ukrainalaiset saataisiin nopeasti käytettävissä olevien työllistymis- ja asettumispalvelujen piiriin. Tehokas ratkaisu olisi ohjata heidät jo toiminnassa oleviin maahanmuuton osaamiskeskuksiin, joiden kautta kunnat voisivat tehdä seudullista yhteistyötä muun muassa neuvonnassa ja kielikoulutuksessa sekä ammatillisen koulutuksen ja työpaikkojen järjestämisessä, Lahtinen toteaa. 


Lisätietoja:

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja,
markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, p. 050 571 3564

Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari,
tiina.tikander@helsinki.chamber.fi, p. 046 878 7540

MTV:n Uutisaamussa 1.4.2022 aiheena
Ukrainan pakolaisten työllistyminen

Haastattelussa asiantuntijana Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Yritykset etsivät Ukrainalaisia työntekijöitä

Uusimaa-lehti

Osaajapula on yritysten kasvun suurin este, selviää Kauppakamarikyselystä – Varsinkin tämän tason koulutuksen saaneita tarvitaan lisää Helsingin seudulla

Helsingin uutiset

Osaajapula on yritysten kasvun suurin este, selviää Kauppakamarikyselystä – Varsinkin tämän tason koulutuksen saaneita tarvitaan lisää Helsingin seudulla

Lue myös

Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija: yhteistyö vahvistaa Kuuma-seudun profiilia ja vetovoimaisuutta

Osaamisen ja työelämäasioiden johtavan asiantuntijan Riikka Vatajan mukaan Helsingin seudun kauppakamarissa...

Osaajapula kaipaa nopeita ratkaisuja, otetaan siis palvelut tehokäyttöön

Pääkaupunkiseudulla yli 60 prosenttia yrityksistä kokee pulan olevan kasvun este.

Kansainvälinen osaaja opettaa koko organisaatiota

Suomi ikääntyy ja eläköityy kuluvalla vuosikymmenellä vauhdikkaasti. Väestöennusteiden mukaan nykyisestä työvoimareservistä jättäytyy vuoteen 2030 mennessä pelkästään Uudellamaalla...