Juristi Anette Laiho Helsingin seudun kauppakamarista. IHH-työnantajaneuvonta.

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Olemme palkkaamassa työntekijän EU:n ulkopuolelta ja hän tarvitsee oleskeluluvan Suomeen. Voiko hän hakea erityisasiantuntijan oleskelulupaa?

Vastaus

Työntekijä voi hakea erityisasiantuntijan oleskelulupaa, jos hän tulee Suomeen työskentelemään erityisosaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä. Erityisasiantuntijalla on sellaista erityisosaamista, joka on hankittu koulutuksella tai muulla tavoin ja jota työnantaja arvostaa siten, että se ilmenee erityisasiantuntijan palkkauksessa. Erityisasiantuntija on esimerkiksi IT-alan erityisosaaja, korkeakoulututkinnon suorittanut jonkin erityisalan osaaja tai muu korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, joka tulee erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään.

Erityisasiantuntijan oleskeluluvan myöntäminen lähtökohtaisesti edellyttää, että työntekijällä on korkeakoulututkinto. Jos työntekijällä ei ole korkeakoulututkintoa, hänellä täytyy olla työllä tai muulla koulutuksella hankittua erityisosaamista kyseisessä asiantuntijatehtävässä. Työnantajan tulee varmistaa, että työntekijällä on tehtävän vaatima erityisosaaminen.

Tehtävän vaativuutta osoittaa työntekijän palkkaus. Työntekijälle maksettavan palkan tulee olla vähintään keskimääräinen palkansaajan bruttopalkka. Keskimääräinen palkansaajan bruttopalkan taso määritetään vuosittain, minkä vuoksi myös erityisasiantuntijan oleskeluluvan vähimmäispalkkavaatimus vaihtelee. Vuonna 2023 erityisasiantuntijan oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että työntekijälle maksettava palkka on vähintään 3473 euroa kuukaudessa. Luontoisetujen verotusarvoja ei oteta huomioon vähimmäispalkkavaatimusta laskettaessa.


Anette Laiho
juristi
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Viikon kysymys: työsopimuksen kesto ja määräaikainen oleskelulupa

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.