Juristi Anette Laiho Helsingin seudun kauppakamarista. IHH-työnantajaneuvonta.

Viikon kysymys: työsopimuksen kesto ja määräaikainen oleskelulupa

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys:

Työnantaja on palkkaamassa ulkomaalaista työntekijää erityisasiantuntijan tehtävään, ja osapuolet ovat tekemässä työsopimusta. Työntekijä on työskennellyt edellisessä työpaikassa Suomessa erityisasiantuntijana ja hänellä on voimassa oleva erityisasiantuntijan oleskelulupa.

Erityisasiantuntijan oleskelulupa on määräaikainen, ja sen voimassaolo on päättymässä puolen vuoden päästä. Työntekijällä on erityisasiantuntijan oleskeluluvalla työnteko-oikeus myös uudessa työpaikassa, koska työtehtävät ovat vanhassa ja uudessa työpaikassa samanlaisia. Työnantaja haluaisi tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen siitä syystä, että oleskelulupa on määräaikainen ja työnantaja on epävarma, myönnetäänkö työntekijälle jatkolupaa puolen vuoden päästä.

Voivatko osapuolet tehdä määräaikaisen työsopimuksen?

Vastaus:

Työnantaja ja työntekijä eivät voi solmia määräaikaista työsopimusta työnantajan aloitteesta siitä syystä, että oleskelulupa on määräaikainen. Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen edellyttää perusteltua syytä, jonka vuoksi työn teettämisen tarve on vain tilapäistä. Hyväksyttäviä perusteita määräaikaisen työsopimuksen tekemiselle ovat esimerkiksi työn luonne, kausiluonteisuus tai sijaisuus. Työsopimus solmitaan toistaiseksi voimassa olevana, ellei laissa tarkoitettua perusteltua syytä ole. Työntekijä hakee jatkolupaa, kun määräaikaisen oleskeluluvan voimassaolo on päättymässä, jos hän haluaa jatkaa oleskelua ja työntekoa Suomessa. Kun työntekijä hakee jatkolupaa ennen aikaisemman oleskeluluvan voimassaolon päättymistä, hänellä on aikaisemman luvan mukainen työnteko-oikeus myös jatkolupahakemuksen käsittelyaikana.


Anette Laiho
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari

International House Helsinki tarjoaa maksuttomasti neuvontaa työnantajille ja yrityksille muun muassa kansainväliseen työvoimaan, työperäiseen maahanmuuttoon, rekrytointiprosesseihin ja työ- ja oleskelulupiin liittyvissä kysymyksissä.

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Mitä tulee tehdä, kun toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen arvioitu kesto tulee täyteen?

Olemme muutosneuvotteluiden seurauksena lomauttaneet yhden työntekijöistämme toistaiseksi. Työntekijälle annetun lomautusilmoituksen mukaan...

Viikon kysymys: määräaikaisen työsopimuksen jatkaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.