Lakimies Anette Laiho. Talent Helsinki, International House Helsingin (IHH) kansainväliseen työvoimaan liittyvä työnantajaneuvonta.

Viikon kysymys: etätyö ulkomailla ja A1-todistus

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Työntekijämme lähtee tekemään etätöitä toiseen EU-maahan. Tarvitseeko hän ulkomaan etätyön ajaksi A1-todistuksen?

Vastaus

Lähtökohtaisesti EU-maissa etätyötä tekevä työntekijä kuuluu sen maan sosiaaliturvaan, jossa etätyö tosiasiallisesti tehdään. Työnantaja voi kuitenkin hakea työntekijälle A1-todistuksen Eläketurvakeskukselta Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseksi. A1-todistus osoittaa, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan ja sosiaalivakuutusmaksut maksetaan vain Suomeen todistuksen voimassaoloaikana. Jos työnantaja ei hae työntekijälle todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, sosiaaliturva tulee järjestää työskentelyvaltiossa ulkomaan etätyön aikana.

Edellytykset kuulua Suomen sosiaaliturvaan ulkomaan etätyön aikana ovat samat kuin lähetetyillä työntekijöillä. Edellytyksenä on, että etätyö ulkomailla on tilapäistä (enintään 24 kk), työnantaja harjoittaa tavallisesti toimintaansa Suomessa, työ ulkomailla tehdään suomalaisen työnantajan lukuun ja työntekijä kuuluu ulkomaille lähtiessään Suomen sosiaaliturvaan. Lisäksi etätyön tekemisestä ulkomailta käsin tulee olla sovittu.

A1-todistus tulee hakea lyhyellekin ulkomaan etätyöjaksolle, koska A1-todistuksen hakemiselle tai saamiselle ei aseteta alarajaa.


Anette Laiho
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari


Päivitetty 16.11.2022

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Suomi tarvitsee metropolipolitiikkaa – MetropoliAreenalla fokuksessa on Helsingin seudun menestys

Helsingin seudun maapinta-ala on vain reilun prosentin koko Suomesta, mutta täällä...

Kolme kysymystä itsenäisyyspäivän palkanmaksuun liittyen

Onko itsenäisyyspäivä aina työntekijän palkallinen vapaapäivä? Itsenäisyyspäivä on ainoa lakiin perustuva palkallinen arkipyhä. Siitä on...

Viikon kysymys: Osingonjakopäätöksestä, päätöksen perumisesta ja verotuksesta

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.