Kati Mattinen toimii työsuhdejuristina Helsingin seudun kauppakamarissa, tarjoten neuvontapalveluja.

Viikon kysymys: perhevapaa ja vuosiloma

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Työntekijämme on vanhempain- ja hoitovapaalla. Jääkö vuosiloma odottamaan työntekijän palaamista töihin tai voiko sen maksaa rahana?

Vastaus

Vuosiloma annetaan työntekijälle perhevapaasta huolimatta vuosilomalain edellyttämissä rajoissa. Perhevapaa ei myöskään oikeuta maksamaan vuosilomaa lomakorvauksena kesken työsuhteen. Kuten muutenkin, työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan, jos siitä ei sovita työntekijän kanssa. Vuosilomaa ei saa kuitenkaan määrätä 105 ensimmäisen raskaus- ja vanhempainvapaapäivän ja 105 ensimmäisen vanhempainvapaapäivän kanssa päällekkäin. Ei ole perusteltua määrätä vuosilomaa vanhempainvapaan kanssa päällekkäin myöskään lopun vanhempainvapaan ajalle, koska työntekijä ei saa vuosiloman ajalta vanhempainrahaa. Vanhempainvapaan voi pitää osissa, joten työntekijä voi pitää esimerkiksi ensin jakson vanhempainvapaata, sitten vuosilomaa ja sitten toisen jakson vanhempainvapaata. Työnantaja voisi myös määrätä vuosiloman hoitovapaan kanssa päällekkäin.

Kesäloma 24 lomapäivää pidetään ensisijaisesti lomakautena 2.5.–30.9. ja talviloma 1.10. – 30.4, jos ei muuta sovita. Loma voidaan sopia pidettäväksi lomakautta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä ja 12 lomapäivää ylittävältä osin seuraavan vuoden syyskuun loppuun mennessä. Jos työntekijälle on kertynyt lomanmääräytymisvuonna 30 lomapäivää, hänellä on oikeus jättää näistä kuusi päivää säästövapaaksi ja kuuden lomapäivän säästövapaasta voidaan sopia.


Kati Mattinen
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Kysymyksiä vuosilomapalkan laskemisesta

Helsingin seudun kauppakamarin johtava juristi Kirsi Parnila Kauppakamarin neuvontapalveluista vastaa vuosilomapalkan maksamista koskeviin kysymyksiin.

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...

Neuvontapalvelut: Yleisiä väärinkäsityksiä vuosiloma-asioissa

Lomakausi lähestyy kovaa vauhtia, ja nyt onkin sopiva aika muistuttaa muutamasta yleisestä vuosilomiin liittyvästä väärinkäsityksestä. Tämän luettuasi tiedät, miten toimia jatkossa oikein.