Jukka Koivumäki on Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija. Verotus, arpajaisverolaki.

Viikon kysymys: toimintamuodon muutos

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Olen perustanut osakeyhtiön, jossa olen ainoana osakkaana. Yhtiöllä on ollut jo muutaman kuukauden toimintaa. Toimin myös elinkeinonharjoittajana toiminimen muodossa. Voinko tehdä TVL 24 §:n mukaisen toimintamuodon muutoksen ilman veroseuraamuksia siten, että toiminimeni varat ja velat siirretään apporttina tähän osakeyhtiöön ja toiminimen elinkeinotoiminta jatkuu osakeyhtiössäni?

Vastaus

TVL 24 §:n mukaan liikkeen- tai ammatinharjoittajan elinkeinotoiminnan varat ja velat voidaan siirtää apporttina tätä varten perustettuun osakeyhtiöön ilman veroseuraamuksia. Edellytyksenä tälle on, että elinkeinonharjoittaja merkitsee kaikki osakeyhtiön osakkeet sekä varat ja velat siirtyvät osakeyhtiöön samoista verotuksen arvoista, kun ne olivat toiminimellä. Yrityksen liiketoiminnan tulee jatkua saman luonteisena osakeyhtiössä eli yrityksen identiteetin tulee säilyä.

Olemassa olevaan ja jo toimivaan osakeyhtiöön ei voi kuitenkaan toiminimen toimintaa siirtää ilman veroseuraamuksia. Kun osakeyhtiösi on jo toiminnassa oleva, toimintamuodon muutoksen säännökset eivät sovellut vaan varojen siirtoa verotetaan toimiminen lopetuksena ja apporttisijoituksena osakeyhtiöön. Toiminimen verotuksessa varojen siirto käsitellään veronalaisena luovutuksena osakeyhtiöön ja aiheuttaa siksi mahdollisia veroseuraamuksia.

Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: vienti-ilmoituksen antaminen

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: erityisasiantuntijan oleskelulupa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: lähdevero ulkomaiselle yritykselle maksetusta työkorvauksesta

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.