Artikkelikuva

Viikon kysymys: yhtiön toimitusjohtaja hallituksessa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Yhtiömme (Oy) hallitus on erottanut toimitusjohtajan ja valinnut uudeksi toimitusjohtajaksi henkilön, joka on hallituksen jäsen. Voiko näin tehdä, eli voiko sama henkilö olla yhtiössä sekä toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen tai jopa hallituksen puheenjohtaja?

Vastaus

Yksityisessä osakeyhtiössä (Oy) sama henkilö voi toimia samaan aikaan hallituksen jäsenenä tai hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. Yhtiöjärjestysmääräykset tulee toki tarkistaa; yhtiöjärjestyksessä voidaan esimerkiksi määrätä, että toimitusjohtaja ei voi olla hallituksen jäsen.

Koska hallituksen tehtävä on mm. valvoa toimitusjohtajaa, on toki yleensä järkevää pitää toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen roolit erillään. Joskus saattaa olla taas tarkoituksenmukaista, että toimitusjohtaja on myös hallituksen jäsen.

Toimitusjohtajan erottamisesta ja valinnasta tulee tehdä kaupparekisteri-ilmoitus.


Mika Lahtinen
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: huojennettu pääomatulo-osinko

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Suunnattu osakeanti osakeyhtiössä – painava taloudellinen syy

Lähtökohta on, että yhtiön (vanhoilla) osakkeenomistajilla on osakeannissa etuoikeus annettaviin osakkeisiin samassa suhteessa kuin heillä...

Osakeyhtiön purkaminen selvitystilan kautta

Nykyinen osakeyhtiölaki ei tunne pakkoselvitystilaa. Pakkoselvitystilan sijaan nykyinen osakeyhtiölaki asettaa vaatimuksen tehdä kaupparekisteri-ilmoitus negatiivisen oman pääoman tilanteessa....